Народні обранці продовжили розглядати поправки до законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (№ 2178-10) — із 2145-ї правки.

Зокрема, народний депутат-мажоритарник Ігор Фріс по 84-му виборчому округу Івано-Франківської області (фракція «Слуга народу») запропонував поправку стосовно можливості здійснення контролю над вартістю продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які будуть реалізовуватися на примусових торгах, і регулювати вартість послуг тієї установи, через яку здійснюватимуться торги. «Це дозволить нашим громадянам мати можливість гарантувати оплату такого електронного майданчика або такої установи, щоб вона не була завищена», — зауважив парламентарій.

Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський відповів, що це питання врегульовано в іншому законопроекті — № 2195 щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності через електронні аукціони, який схвалено у першому читанні. Зауваживши, що норма стосовно відповідальності вже є в чинному Земельному кодексі.

«Для громадян України важливо насамперед те, щоб було збережено їх право отримати землю у власність та відновити справедливість на землі», — таку думку висловив представник «Батьківщини» Валентин Наливайченко.

Він запропонував поправку щодо права для власника розірвати достроковий договір оренди землі. Однак профільний комітет одностайно був проти цієї правки і подібних. Проти цієї норми також виступили аграрні асоціації.

«Свого часу парламент на рівні закону дозволив строки дії договорів оренди, емфітевзису та інших договорів подібних, зв’язаних з використанням землі, до 49 років, і вони були підписані добровільно сторонами, і більше того — саме за рахунок таких договорів розвинулись частково неактивно галузі, пов’язані із садівництвом та іншим», — пояснив позицію комітету його голова Микола Сольський.

Павло Бакунець (депутатська група «Довіра») вніс поправки до «Перехідних положень». Зокрема, надати фізичним особам право на викуп у власність земельних ділянок, які вони мають на праві оренди, у постійному користуванні чи на праві довічного успадкованого володіння земельними ділянками. І продавати ці земельні ділянки мешканцям у власність з відтермінуванням платежу на п’ять років за ціною нормативної оцінки станом на цей день продажу. Натомість у комітетській редакції, за словами М. Сольського, запропоновано відтермінування платежу на сім років.

Народний депутат від «Слуги народу» Олексій Красов (180-й виборчий округ на Харківщині) запропонував поправкою ще більше збільшити розстрочку такого платежу — до 10 років, за ціною, яка дорівнює нормативно-грошовій оцінці, без проведення земельного аукціону та торгів. «Це — земельні ділянки площею майже 30—40 гектарів. Люди їх дуже довгий час обробляють, і вони не мають можливості передати їх у спадщину або успадкувати за законом», — пояснив депутат. Микола Сольський озвучив позицію комітету: комітетська редакція не зобов’язує, а дає право фермерам викупляти земельну ділянку, яка у них оформлена, зокрема, у постійне користування.

Юрій Павленко (фракція «Опозиційна платформа — За життя»), представляючи свої поправки, закликав відмовитися від розгляду цього законопроекту. А спочатку відправити уряд у відставку, створити Міністерство сільського господарства, призначити міністра, провести оцінку, реєстр, кадастр, розмежування земель, за цей час ухвалити закон про всеукраїнський референдум, провести референдум, почути думку людей. «І лише після цього, коли держава буде готова, коли люди скажуть свою точку зору, перейти до розгляду питань, пов’язаних з тим, а якою земельна політика має бути в Україні, виходячи з волі українського народу», — наголосив Ю. Павленко.

Парламентарії розглянули й інші поправки до розділу Х «Перехідні положення», зокрема, стосовно права громадян на постійне користування, довічне успадковане володіння земельними ділянками, переоформлення орендарями права постійного користування, права на викуп таких земельних ділянок у власність з розстрочкою платежу, заборони внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств тощо. Загалом народні депутати розглянули 2301 правку із 4018 до законопроекту. Проте жодна з них не була підтримана голосуванням.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук оголосив про створення у Верховній Раді ще кількох міжфракційних депутатських об’єднань: «Антикорупційний наступ» (співголови — Олександр Качура, Юрій Кісєль та Павло Павліш), «Національні спільноти» (голова — Дмитро Лубінець), «Урбаністи» (співголови — Олександр Горенюк і Ганна Бондар).

Фото Сергія Ковальчука.