Серед них: право, економіка, політологія, менеджмент, маркетинг, міжнародні відносини, журналістика, фінанси, дизайн, туризм, готельно-ресторанна справа. Відповідне рішення ухвалено Кабінетом Міністрів, інформує прес-служба МОН.

Мінімальна ціна контрактного навчання діятиме і для державних університетів, і для приватних, які отримуватимуть державне фінансування. Правило дотримуватися мінімальної вартості контракту не стосуватиметься 83 спеціальностей: зокрема, інженерних, природничих, аграрних та педагогічних.

Згідно з рішенням уряду, з 1 вересня 2020 року для вступників на найпопулярніші спеціальності контрактне навчання коштуватиме не менш як 60% вартості, яку сплачує держава за навчання студентів-бюджетників. Зміни не торкнуться студентів, які вже навчаються.

У Міносвіти зазначають, що ціна контракту корелюватиметься з доходами мешканців відповідного регіону. Якщо вартість навчання перевищуватиме три середні офіційні заробітні плати в області, університети матимуть право її не підвищувати.

Нині за навчання одного студента-бюджетника держава платить у середньому 43 тисячі грн на рік, а середня ціна за контракт — 16,5 тисячі грн. Студенти-бюджетники та студенти-контрактники навчаються в спільних групах, тому університети просто компенсують нестачу коштів на студентів-контрактників за рахунок студентів-бюджетників, кажуть у МОН. У результаті освіта кожного студента недофінансована, а виш не може створити оптимальні умови для навчання та роботи викладачів. Запровадження індикативної собівартості змінить цю ситуацію.

На цьому етапі її застосовуватимуть лише до найпопулярніших спеціальностей, на які вступає набагато більше вступників, ніж є відповідних вакансій на ринку праці.

Приведення вартості контракту до фактичних витрат університетів відбуватиметься поступово: у 2020 році воно становитиме 60% від держфінансування на одного студента в університеті, у 2021-му — 70%, у 2022-му — 80%.

Вл. інф.