«Уже минуло понад 30 днів з часу катастрофи, і отримання доступу до чорних скриньок є дуже важливим та відповідає міжнародному праву. Якщо ми не отримаємо доступ, то міжнародне законодавство порушується», — заявив міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіп Шампань 4 березня під час прес-конференції у Києві. Як повідомила прес-служба Президента України, під час зустрічі Володимира Зеленського та Франсуа-Філіпа Шампаня було детально обговорено розслідування авіакатастрофи українського літака в Ірані. Йшлося про питання компенсації родичам загиблих, повне розслідування трагедії, дослідження «чорних скриньок».

Вадим Пристайко, який 4 березня очолював МЗС, а нині є віце-прем’єром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, під час спільної прес-конференції з Франсуа-Філіпом Шампанем повідомив, що в ході зустрічі з канадським колегою було проведено телефонну конференцію міністрів закордонних справ країн — учасниць Міжнародної групи з координації допомоги жертвам катастрофи літака рейсу PS 752, під час якої обговорювалися питання, пов’язані із забезпеченням повного міжнародного розслідування обставин трагедії в Ірані та виплатами компенсацій сім’ям та рідним загиблих.

У свою чергу очільник МЗС Канади наголосив: «Ми б хотіли, щоб це розслідування привело до повного з’ясування, повної відповідальності, прозорості і чіткості стосовно жертв тієї авіакатастрофи». «У нас усіх, у міжнародної спільноти, є запитання, і ми очікуємо від Ірану почути відповіді», — сказав він.

Вадим Пристайко наголосив, що Іран не може самостійно розшифрувати «чорні скриньки». «На сьогодні вже пройшло більше місяця, і ми говоримо, що в нас є достатньо підстав сказати, що Іран не має достатньо технічних і людських можливостей, щоб отримати необхідну інформацію», — заявив Пристайко. «Більше того, в нас не тільки є підстави. Формально кажучи, ці скриньки належать нам. Тому що збитий літак був наш», — наголосив він.

Окрім того, під час зустрічей у Києві йшлося й про інші питання двосторонньої співпраці в політико-безпековій, торговельно-економічній, інвестиційній та гуманітарній сферах. Також сторони обговорили ситуацію на Донбасі. Володимир Зеленський та Вадим Пристайко подякували Канаді за послідовну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України на всіх рівнях, масштабну допомогу в сфері безпеки та оборони, в тому числі, в рамках канадської військової тренувальної місії Unifier, сприяння в реалізації реформ.

Міністр закордонних справ Канади прибув в Україну в день, коли Верховна Рада оновила уряд. Принагідно Франсуа-Філіп Шампань заявив: «Наша підтримка реформ, які здійснюють Президент і його уряд, залишиться в силі.

В нас понад 1,3 млн канадців українського походження, Канада стояла пліч-о-пліч з Україною на кожному кроці шляху: чи то в позиції щодо трагедії на сході України або в дуже твердій позиції з невизнанням анексії Криму та гучній заяві про повагу до міжнародного права. Це завжди триватиме».

Плановано, що сьогодні глава МЗС Канади відвідає канадську військову тренувальну місію UNIFIER у місті Яворів Львівської області.