«Очікування — що реформи впроваджуватимуться швидко, якісно, і це ми бачитимемо не на слайдах, а відчуватимемо в нашому реальному житті», — так Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков прокоментував на брифінгу, відповідаючи на запитання «Голосу України», перезавантаження уряду.

За його словами, нині тривають консультації і в офісі Президента, і в уряді, і в парламентській коаліції — у фракції монобільшості — щодо кандидатур на посади тих міністрів, які ще залишаються вакантними. «Але говорити про персоналії ще зарано, — сказав Д. Разумков. — Кабмін є правочинним, тому що вчора було призначено понад дві третини Кабінету Міністрів України, і всі структури сьогодні функціонують у повному обсязі».

«Питання не у швидкості рішень, а в якості рішення, — підкреслив Голова Верховної Ради. — Нині тривають консультації щодо кандидатур на вакантні посади міністрів, на діяльність уряду це жодним чином не впливає, всі структури продовжують працювати, є заступники міністрів, система продовжує функціонувати. Зміна уряду є турбулентною, ситуація не змінилася у зв’язку із вчорашнім днем».

«Сподіваюся, що новий уряд буде швидше впроваджувати ті реформи, які реалізуються, і ті обіцянки, які давалися, — сказав Дмитро Разумков. — Так само і по інших напрямах, які були ще в передвиборній кампанії

Президента та партії «Слуга народу». Учора говорили і про весну, яка вже прийшла, і про результати роботи деяких правоохоронних органів України. І саме тому народні депутати звернулися із пропозицією позачергового засідання Верховної Ради».

Глава парламенту висловив сподівання, що у п’ятницю, 6 березня, відбудеться традиційна Година запитань до уряду. «Думаю, що пан Шмигаль зможе прозвітувати, тому що ті питання, які виносилися на Годину запитань до уряду, якраз належали до зони його компетенції, — зауважив Д. Разумков. — Можуть також доповідати заступники міністрів». Він відзначив, що ще матиме розмову з Прем’єр-міністром.

Голова Верховної Ради відповів і на інші запитання журналістів. Зокрема, щодо можливості перезавантаження НБУ він сказав: «У мене такої інформації поки що немає».

Коли можуть призначити нового Генпрокурора? Д. Разумков нагадав, що позачергове засідання парламенту скликається або за ініціативою Президента, і тоді відповідне розпорядження видає Голова Верховної Ради, або за заявою 150 народних депутатів, або може бути погоджено на Погоджувальній раді.

Чи у Верховній Раді вживатимуться запобіжні заходи у зв’язку з поширенням коронавірусу? Адже наприкінці травня заплановано проведення в Києві Парламентської асамблеї НАТО. «Поки що якихось додаткових заходів у Верховній Раді не запроваджено, але я не виключаю, що такі заходи буде вжито трохи пізніше, — сказав 

Д. Разумков. — Щодо Парламентської асамблеї НАТО: давайте дочекаємося, але на сьогодні ми продовжуємо підготовку до цього заходу».

Чи мають право охоронці Президента та керівництва парламенту перебувати в сесійній залі зі зброєю? «Охоронців Президента вчора в сесійній залі не бачив, люди зі зброєю перебувати в залі Верховної Ради не можуть, — зауважив Дмитро Разумков. — А та ситуація, яка сталася з охоронцем Першого заступника Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, то у нього спеціальні засоби були, однак це була не зброя».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.