Їм доводиться шукати житло в провінції, або й переселятись до притулків.

Загалом, за офіційними даними, в ФРН 1,2 млн осіб живуть без постійного договору про оренду, а неофіційні цифри ще вищі. Як стверджують експерти, майже 32 тисячі дітей тут не мають даху над головою.

Журналісти телеканалу ARD оприлюднили документальний фільм, у якому дослідили, чому деякі родини не мають не тільки власного житла, а й неспроможні орендувати його. Вони розповідають історії кількох сімей, котрі змушені мешкати в притулках. Приміром, вагітна Даніела з Мюнхена, разом із чоловіком та 11-річною дочкою туляться у 16-метровій кімнаті в притулку для таких родин. Це приміщення слугує їм кухнею, їдальнею, вітальнею і спальнею. А їхня дочка живе у страху, що в школі дізнаються про її бідність і діти над нею насміхатимуться.

Схожа ситуація і в Яни з Берліна. У неї троє дітей-підлітків. Орендодавець розірвав з жінкою угоду про найм, оскільки вона втратила роботу і не змогла вчасно сплачувати за квартиру. Нині Яна шукає інше житло, але проблема в тім, що центр зайнятості виділяє їй лише 600 євро на оренду помешкання, а ціни на квартири в Берліні стартують від тисячі євро.

У телесюжеті йдеться про те, що ситуація з орендою у великих містах країни надзвичайно складна. Вже нині 40% домогосподарств змушені платити за оренду більше, ніж вони можуть собі дозволити. До того ж власники квартир надають перевагу орендаторам — представникам середнього класу зі стабільним доходом і без дітей. Тож батьки-одинаки, люди з вищою освітою залишаються без житла.

Нині в ФРН бракує майже 1,9 млн квартир. І це — на тлі нестачі соціального житла: 2018 року із соціальних фондів продано 49 тисяч квартир, а побудовано їх лише близько 27 тисяч.

Берлін.