На знімку: голова об’єднання «Закерзоння» Володимир Середа біля понівеченої могили на горі Монастир.

Вони вимагають від польських державних структур засудити випадки осквернення могил та місць увічнення пам’яті українців, притягнути винних до відповідальності і відновити зруйновані пам’ятники та могили. Це дії, які не сумісні з християнськими та загальнолюдськими засадами незалежно від національності, історичних обставин смерті та похованих у цих могилах людей.

«Наскільки нам відомо, правоохоронні органи Республіки Польща досі не виявили та не притягнули до відповідальності винних. Більше того, до сьогоднішнього дня жоден з актів наруги над мертвими навіть не був публічно осуджений польськими державними органами влади», — йдеться у зверненні.

Хвилю обурення викликав той факт, що українська делегація, яка приїхала вшанувати на горі Монастир у Підкарпатському воєводстві 62 вояків УПА, котрі в березні 1945 року загинули в бою з підрозділами НКВС, на місці поховання побачила понівечений пам’ятник. Меморіальна таблиця на могилі загиблих вояків УПА була встановлена з відома польської державної Ради охорони пам’яті боротьби і мучеництва громадянином Польщі Дмитром Богушем. «На превеликий жаль, — йдеться у зверненні об’єднання депортованих українців «Закерзоння», — сучасні варвари в січні 2020 року знову поглумилися над мертвими».

У цьому ж зверненні висловлено слова вдячності великій групі польських громадських діячів та науковців, які рішуче засудили факти осквернення українських могил на території Польщі у відкритому листі до Міністерства культури і національної спадщини Республіки Польща.

Львів.

Фото прес-служби ЛОДА.