Народні депутати продовжили розгляд поправок до законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (№ 2178-10), які стосуються Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». 

Зокрема, 244 парламентарії підтримали поправку № 3017 народного депутата Ігоря Фріса («Слуга народу»), яка має технічний характер та виправляє помилку в нумерації закону про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно.

Нестор Шуфрич («Опозиційна платформа — За життя») пропонував доповнити статтю 13 Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» положенням, яке визначає, що право на реалізацію майнових прав громадян, а в даному разі продажу землі, наступає виключно після схвалення цього питання на всеукраїнському референдумі.

Представник «Батьківщини» Вадим Івченко висловив думку, що оскільки у нас тепер новий склад Кабінету Міністрів, то законопроекти попереднього уряду потрібно відкликати. «Ми зверталися до Прем’єр-міністра, щоб він вивчив питання, бо цей законопроект не для аграрія, а для спекулянта», — заявив він.

Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський у зв’язку з цим зауважив, що законопроект № 2178-10 уже не урядовий, а депутатський, тож уряд не може його відкликати.

Ще один представник «Батьківщини» Іван Крулько пропонував зупинити розгляд поправок до призначення міністрів економіки та аграрної політики, щоб почути їхню позицію з цього приводу. «Нехай новий уряд внесе законопроект, який відображатиме національні інтереси України та захищатиме фермерство, а не знищуватиме його», — зазначив він.

Н. Шуфрич закликав колег звернути увагу на взаємозалежність матеріального стану громадян та вартості землі в тій чи іншій країні. «Мінімальна заробітна плата в Німеччині — 1 тисяча 557 євро, а середня вартість гектара землі — понад 30 тисяч євро», — повідомив він та наголосив, що наш рівень зарплат і пенсій спонукатиме пенсіонерів, яким здебільшого й належать земельні паї, продавати їх за безцінь. «Спекулянти заплатять їм у кращому разі тисячу доларів за гектар, а вже через три-чотири роки перепродадуть їх по п’ять-сім тисяч. Уявіть собі настрої людей, які зрозуміють, що їх у черговий раз обібрали, як це вже було під час ваучерної приватизації», — зазначив парламентарій та закликав уряд напрацювати новий законопроект, який базуватиметься на результатах всеукраїнського референдуму.

Однак далі жодна із проголосованих поправок підтримана не була. Загалом до завершення вечірнього засідання парламентарії дійшли до 3182-ї поправки з 4018.