5 березня відбулося чергове засідання Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України з Європейським Союзом, участь у якому взяв новопризначений віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Вадим Пристайко. Голова комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе попросила Вадима Пристайка окреслити напрям його майбутньої роботи. «Нічого не змінилося в курсі нашої держави, — заявив віце-прем’єр. — Європейська й євроатлантична інтеграція залишаються нашими безумовними пріоритетами». Вадим Пристайко висловив переконання, що стратегічне просування України в бік ЄС і НАТО буде продовжено.

Під час засідання народні депутати обговорили і схвалили проект закону про ратифікацію Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів (№0032) та  проет закону про ратифікацію Угоди про грант Фонду Е5Р (Проект «Вища освіта України») між Україною та Європейським інвестиційним банком №0034.

Конвенція РЄ набуде чинності після того, як її ратифікують 10 країн, і саме Україні випало стати цією десятою державою. На думку народних депутатів, ратифікація конвенції засвідчить відкритість, прозорість і конкурентність України. Вона сприятиме доступу громадськості до офіційних документів і надасть додаткові гарантії прав і свободи людини. Щодо другого законопроекту, то він має на меті допомогти вищим навчальним закладам підвищити якість і надійність послуг, та спрямований на енергозбереження й оптимізацію управлінських процесів енергоспоживання, йдеться у пояснювальній записці.

Також комітет підтримав проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права (№2689) як такий, що відповідає цілям Угоди про асоціацію з ЄС. Водночас у рішення комітету є зауваження, що деякі його норми виходять за межі Римського статуту Міжнародного кримінального суду, що слід врахувати. Законопроект має забезпечити повноту імплементації положень міжнародного кримінального і гуманітарного права щодо кримінально-правового переслідування за міжнародні злочини (геноциду, злочин агресії, злочини проти людяності та воєнні злочини), а також забезпечити виконання міжнародних зобов’язань щодо запобігання юридичній та фактичній безкарності за вчинення таких злочинів, що є надзвичайно важливо в умовах триваючого конфлікту на сході України, тимчасової окупації частини Донбасу та незаконної анексії Криму.

Ще одним нагальним для України є проект закону про хмарні послуги (№2655), який сприятиме зменшенню витрат на побудову та розширення суб’єктами владних повноважень власних обчислювальних потужностей. Комітет ухвалив рішення, що законопроект за своєю метою не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері євроінтеграції, однак, не в повному обсязі враховує положення Директиви 2016/1148/ЄС та Директиви 2002/58/ЄС. Водночас комітет рекомендував отримати висновок Уповноваженого з прав людини Верховної Ради України щодо захисту особистих даних громадян і врахувати їх під час подальшої роботи над законопроектом.

Також народні депутати розглянули проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства в сфері поводження з тваринами (№2246), який вдосконалює законодавство у сфері поводження з тваринами, і дійшов висновку, що документ не суперечить праву ЄС та зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію.

Вл. інф.