Прем’єр-міністр Денис Шмигаль (на знімку) за підсумками засідання антикризового штабу затвердив новий посилений план антикризових профілактичних заходів щодо боротьби з поширенням коронавірусу COVID-19.

Зокрема, керівники відповідних відомств мають переглянути запаси держрезерву на предмет забезпечення засобами індивідуального захисту населення з урахуванням тримісячної потреби і до 11 березня визначити обсяг коштів, необхідний для його поповнення.

Також глава уряду доручив подати інформацію про вітчизняних виробників індивідуальних засобів захисту та з’ясувати, чи здатні вони забезпечити попит населення та медзакладів на індивідуальні засоби захисту, а керівник Антимонопольного комітету України повинен забезпечити виконання закону про економічну конкуренцію і захист прав пацієнтів під час роздрібної торгівлі засобами захисту.

Міністерству охорони здоров’я наказано розробити комунікаційний план з визначення алгоритмів дій, якщо виникатимуть випадки коронавірусу і довести його до відома місцевих органів влади, а також відпрацювати питання створення мережі центрів з контролю і профілактики захворювань.

Міністерства фінансів та охорони здоров’я мають до 11 березня подати пропозиції щодо збільшення фінансування на закупівлю виробів медичного призначення, засобів індивідуального захисту та діагностичних матеріалів, а також тест-систем для визначення коронавірусу.

Крім того, за наказом командувача Об’єднаних сил запроваджено тимчасові обмеження на контрольних пунктах в’їзду-виїзду з тимчасово окупованих територій. Всі особи, які перетинатимуть лінію розмежування через КПВВ, проходитимуть процедуру огляду та температурного сканування і, в разі виявлення ознак, схожих на симптоми цього захворювання, до них будуть застосовані обмежувальні заходи. При цьому громадян України, які мають реєстрацію на підконтрольній території, у разі підозри на ураження коронавірусною інфекцією, доставлятимуть до визначеного спеціалізованого лікувального закладу. Для цього у кожному КПВВ чергує обладнана машина швидкої допомоги з підготовленим медичним персоналом. Якщо ж ознаки захворювання буде виявлено в осіб, які слідують з тимчасово окупованих територій та не мають реєстрації на підконтрольній уряду України території, їм не буде надано дозвіл на прохід (проїзд) через КПВВ.

Вл. інф.