Костопіль, на жаль, — одне з міст на Рівненщині з не дуже благополучною екологією. Тому мешканці, міська влада б’ють на сполох, звинувачуючи у надто високій задимленості одне з деревообробних підприємств. Дехто з найбільш активних жителів намагається боротися з цим плакатами на екологічну тематику, що їх розміщують у людних місцях.

Мало у Костополі і зелених куточків. Але останніми роками цю проблему намагається розв’язати Музей лісу, що лише за два кілометри від Костополя неподалік траси Костопіль — Сарни. Його у колишньому приміщенні Костопільського лісництва облаштували лісівники ДП «Костопільський лісгосп». Експозиції музею розповідають про історію розвитку лісу, галузі лісового господарства України і Рівненщини зокрема. Тут побачите колекції флори і фауни Рівненщини, зразки народних промислів, пов’язаних з лісом, у планах — відновлення будинку лісника зразка початку XX ст. Тож і батькам, і дітям буде цікаво й корисно побувати в Музеї лісу.

А ще костопільські лісівники облаштували територію навколо Музею лісу так, що сюди, наче магнітом, тягне на відпочинок цілі сім’ї з Костополя і довколишніх сіл. Тут озеленено територію, яка тішить око. Тож не дивно, що дехто з мандрівників ні-ні, та й зупиниться біля Музею лісу, щоб помилуватися цією красою. Не кажучи вже про місцевих мешканців, які облюбували територію. Адже передбачливі лісівники облаштували чудовий ігровий майданчик з гойдалками для дітей, місця з альтанками, де можна перекусити на свіжому повітрі, приготувати шашлик. До того ж у крамничці можна придбати вироби, виготовлені місцевими народними умільцями.

Тож недаремно Музей лісу і територія довкола нього занесені до всіх туристичних маршрутів Рівненщини.

Фото автора.