В Очаківському міськрайонному суді Миколаївської області триває розгляд справи про притягнення до адміністративної відповідальності неповнолітнього П., учня Очаківської ЗОШ № 4, за частиною 1 статті 173-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення (булінг (цькування) учасника освітнього процесу).

Як інформує портал Судова влада України, йдеться про цькування педагога.

Відповідно до матеріалів справи, 22 січня 2020 року неповнолітній П. у класі Очаківської загальноосвітньої школи № 4 під час навчального процесу дозволив собі «нецензурну лайку» на адресу вчительки В., чим вчинив психологічне насильство щодо неї.

Нагадаємо, що відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, булінгом (цькуванням) є діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

Вчинення булінгу тягне за собою накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин. Якщо кривдник є малолітньою або неповнолітньою особою віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років, за нього відповідатимуть батьки. Саме їм загрожує штраф або громадські роботи.

Водночас за булінг, вчинений групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, законом встановлено більш суворе покарання: штраф 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи від 40 до 60 годин.

Вл. інф.