«Крок номер один — це запровадження карантину в дитячих, середніх та вищих навчальних закладах. Це запровадження обмежень на організацію культурних, спортивних та інших масових заходів в кількості до 200 людей, крім заходів крайньої державної необхідності, наприклад, засідання Верховної Ради чи обласних рад», — сказав глава уряду.

Виділення із резервного фонду 100 мільйонів гривень для поповнення до тримісячного запасу та для поточних потреб засобів індивідуального захисту прем’єр назвав «першим фінансуванням» у цьому напрямі. Паралельно уряд заборонив експорт захисних масок, костюмів, рукавичок вітчизняного виробництва. «Таких підприємств у нас є понад чотири сотні. Для них буде державне замовлення за рахунок виділених 100 мільйонів гривень з метою закриття поточних потреб та створення тримісячного державного матеріально-технічного запасу цих засобів», — сказав

Д. Шмигаль, додавши, що формально заборона діятиме до 6 червня, але в разі насичення внутрішнього ринку експорт можна буде відновити раніше.

«Ми щодня аналізуємо ситуацію в Європі та світі і бачимо, як стрімко розвиваються події в Італії, Німеччині, країнах Азії, і не хочемо чекати, коли у нас почнеться параболічне зростання. Ми хочемо максимально захистити українців, хочемо захистити країну та якомога легше пройти цей період. Ми сподіваємося, що до літа епідемія піде на спад, тому чим пізніше ми впустимо цей вірус на територію України, тим краще ми зможемо мінімізувати наслідки», — підкреслив прем’єр та зауважив, що критично важливою для протистояння поширенню вірусу є самоорганізація та відповідальність громадян.

Відповідаючи на запитання щодо запровадження обмежень на перетин кордону, прем’єр повідомив, що вже ухвалено рішення про припинення авіасполучення з Італією та скорочення кількості пунктів пропуску. «З четверга із 2019 пунктів працюватиме тільки 49, а решта будуть закриті для пропуску громадян та автотранспорту. Тобто зовнішній периметр та аеропорти нині під особливим контролем», — повідомив Д. Шмигаль.

Ще одна проблема, яка стоїть на порядку денному уряду, — це на-ближення фінансово-економічної кризи. «Фактично ми стоїмо на порозі, а в деяких країнах це вже початок фінансово-економічної кризи. Україна зараз у цю кризу світову входить набагато міцнішою, ніж це було, наприклад, у 2008 році. У нас як ніколи велика ліквідність у банках, високі золотовалютні запаси, в нас є запас по бюджетному курсу, який запланований. У нас доволі позитивний діалог із МВФ і ми домовилися про системне продовження співпраці без будь-якої зміни курсу», — зазначив пре-м’єр, додавши, що із восьми параметрів, на виконанні яких наполягає МВФ, сьогодні залишається лише два, які уряд сподівається виконати впродовж двох-трьох тижнів, щоб отримати черговий транш макрофінансової допомоги.

На думку Д. Шмигаля, нині додаткові можливості відкриваються перед нашими експортерами. «З одного боку, це кризові речі, а з другого — можливість для нашого внутрішнього ринку та для наших виробників і експортерів», — сказав він, зауваживши, що поки не говоритиме, що ми від кризи виграємо, «але з точки зору інструментів, які є в розпорядженні Міністерства фінансів, Міністерства економіки, Національного банку, ми готові зустріти фінансову кризу».

Глава уряду також повідомив про рішення, за яким міністри до кінця 2020 року не отримуватимуть премій. «Міністри прийняли рішення, що питання премій для політичних посад розглядатиметься за результатами річної роботи. Тоді ми в суспільній дискусії будемо вирішувати, чи заслужили вони на преміювання», — сказав

Д. Шмигаль, додавши, що міністри отримуватимуть заробітну плату, яка не може перевищувати п’яти середніх зарплат, та визначені законом надбавки. При цьому надбавка за інтенсивність також не може перевищувати 30 відсотків.