Андрій Клочко, голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Олександр Слобожан, виконавчий директор Асоціації міст України.

На цьому наголосив голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко.

«Ми усвідомлюємо бездіяльність та корумпованість системи ДАБІ (Державна архітектурна будівельна інспекція), — сказав народний депутат. — Вона зарегулювала сама себе настільки, що не дає можливості жити спокійно ані забудовникам, ані пересічним громадянам. Тому найближчим часом ви почуєте, що ми завершуємо поставлене Президентом завдання і розформовуємо цю систему. Вона не має права на продовження життя». Парламентарій зауважив, що комітет працює конструктивно, відкрито і демократично. На цьому він акцентував увагу, відкриваючи черговий практикум з галузевої законотворчості для фахівців органів місцевого самоврядування з питань управління земельними ресурсами.

Спілкуючись із учасниками практикуму, які приїхали в столицю з різних куточків нашої країни, А. Клочко розповів про комітет, який він очолює, та про напрями його роботи. «Усі теми, дотичні до вашої роботи, прошу озвучувати, не боячись, що вас не почують, — сказав народний обранець. — Внизу ви розумієте більше, ніж будь-хто. Розумієте, як наслідки законотворення відображаються у щоденній роботі. Тому дуже прошу долучатися і не думати, що ваша пропозиція ляже десь на полицю. Ми її неодмінно розглянемо». Парламентарій зауважив, що в цьому скликанні дуже великий об’єм роботи покладається на підкомітети. І зворотний зв’язок у такому підході дуже важливий. «Ми працюємо разом із вами для того, щоб змінити країну на краще. Але сподіваюся й на розуміння того, що реакція на ті чи інші зауваження не може бути миттєвою. Іноді для того, щоб відчути конкретні зміни, доводиться почекати», — зауважив А. Клочко.

Голова комітету висловив сподівання, що учасники практикуму долучаться і до втілення реформи децентралізації. «Нині вона викликає багато запитань, — сказав народний депутат. — Але ми повинні завершити реформу, а потім уже перейдемо до переоб’єднання». Він також нагадав: нещодавно спільно з Офісом Президента Міністерство розвитку громад і територій ініціювало цикл публічних обговорень змін до Конституції з приводу децентралізації влади. Вони відбувалися в усіх регіонах. Парламентарій сподівається на те, що учасники практикуму мали змогу долучитися до цього процесу, висловити свою думку і стати співавторами змін.

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан наголосив, що подібні зустрічі на базі профільного комітету справді важливі. «Нам приємно, що комітет користується повагою і з кожним практикумом кількість заявок для участі зростає, — сказав О. Слобожан. — Ви фахівці з питань земельних ресурсів, але на базі комітету проводяться й інші практикуми. Тут у нас були і фінансисти, і юристи, і експерти з житлово-комунального господарства, навіть архітектори». На кожне місце нинішнього практикуму, наприклад, припало по чотири претенденти. Як наслідок — у Верховну Раду приїхали ті, хто глибоко в темі. «Усі ви на місцях маєте можливість спілкуватися з депутатами, насамперед мажоритарниками, — зауважив О. Слобожан. — Знаю, що ви часто в них запитуєте, чому пригальмовує той чи інший законопроект, чому до нього багато поправок. Протягом цих двох днів ви побачите зсередини, як працює система. Ми підготували аналітичні матеріали, в яких розкриваються правила підготовки ініціатив. Наше завдання — сформувати якісний законодавчий масив. Коли ви знатимете, за якими правилами проходять внутрішні процедури, то зможете більш якісно підготувати свої пропозиції до того чи іншого закону».

Андрій Клочко висловив сподівання, що заплановані тренінги дозволять учасникам отримати нові знання та досвід, який можна буде застосовувати в щоденній діяльності.

Дводенний практикум реалізується за сприяння USAID та Асоціації міст України в рамках проекту «Пульс».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.