На черговому засіданні Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики народні обранці продовжили розгляд підготовленого до другого читання проекту закону про національну інфраструктуру геопросторових даних (реєстр. № 2370), поданого Кабінетом Міністрів.

Документ, з одного боку, — складний, з другого — доволі важливий. Адже, якщо пояснити суть проекту простими словами, народні депутати працюють над зведенням розрізненої в різноманітних реєстрах та кадастрах інформації у Національну інфраструктуру геопросторових даних. НІГД, за планами, об’єднає на одній платформі інформацію про територіальний устрій, земельні ділянки, ґрунти, ліс, воду, корисні копалини, інші наявні в країні природні ресурси, транспортні мережі, лінії електропередач, пам’ятки культурної спадщини тощо. Основна проблема наявних численних реєстрів — вони часто не стикуються.

Ідея НІГД полягає в тому, щоб зібрати реєстри в одному місці, аби кожен громадянин України чи іноземний інвестор безоплатно міг побачити, де і що можна будувати, які ресурси використовувати, які є комунікації і т. д.

Це, як вважають прибічники законопроекту, спростить ведення бізнесу, приміром, будівництво об’єктів. Тоді вся інформація про обрану для спорудження ділянку буде у відкритому публічному доступі. Якщо з’явиться така платформа, підприємцям буде простіше планувати свою активність, органам місцевої влади — приймати зважені якісні управлінські рішення, звичайним громадянам буде зрозуміло, як можна контролювати кроки чиновників, а посадовці не зможуть активно займатися корупцією, використовуючи монопольний доступ до якоїсь інформації.

Адже, як пояснює користь від ухвалення такого закону заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький, Україна має величезні обсяги даних про природні ресурси, об’єкти інфраструктури, мережі комунікацій тощо. Всі ці дані та багато інших можна назвати геопросторовими, тобто такими, що мають чітко визначене місце розташування.

Платформа сконцентрує інформацію про різні об’єкти на єдиній картографічній основі, за її допомогою органи влади стануть більш ефективними, а громадяни матимуть змогу отримати якісні сервіси та дані онлайн.

Звісно, запровадження такої електронної системи — справа корисна. Але є тут і певні застереження, адже йдеться й про захист національної безпеки.

Як раніше зазначав народний депутат Вадим Івченко (фракція «Батьківщина») з приводу цього питання, «створюється така собі 3D Україна. Це класно! Але ми вносимо сюди державний кордон, адміністративно-територіальні одиниці, гідравлічні споруди, будівлі, автомобільні дороги, залізниці, інженерні комунікації, порти, все-все-все. В тому числі і наше з вами майно, і земельні ділянки, і т. п.» Тож треба, щоб законопроект «розглянули безпосередньо в парламентському Комітеті з питань національної безпеки, оборони та розвідки... Щоб цей закон був дієвий, щоб він був захищений і щоб наші з вами дані не потрапили тим, кому ми не хочемо».

Під час засідання аграрного комітету представник Держгеокадастру наглядно зі слайдами спробував роз’яснити присутнім, як функціонуватиме Національна інфраструктура геопросторових даних. За словами заступника директора Департаменту міжнародної співпраці та ринку земель — начальника відділу міжнародних відносин Дмитра Макаренка, «на сьогодні можна виділити такі складнощі у роботі з наявними в Україні розрізненими даними, як дублювання робіт на національному, регіональному та місцевому рівнях. Неефективне використання фінансових і людських ресурсів. Виникають помилки, неточності та накладки. І те все призводить до нерозкритості потенціалу електронного урядування та громадського контролю за використанням ресурсів. Задля вирішення цих та подібних питань і було розроблено законопроект про Національну інфраструктуру геопросторових даних».

Доповідач зазначив, що створення НІГД «не означає, що ми збираємося концентрувати всі дані в єдиному реєстрі, змінювати режим використання даних або змінювати режим використання персональних даних».

За планами, координуватиме діяльність єдиної платформи «уряд, а також консультативно-дорадчий орган, який буде створений під парасолькою Кабінету Міністрів. Щодо фінансування — використовуватиметься державний бюджет у рамках існуючих програм. Крім цього, залучатимуться кошти міжнародної технічної допомоги та місцевих бюджетів. Очікується, що електронна платформа допоможе у забезпеченні охорони навколишнього середовища, в ефективній ліквідації наслідків стихійних лих, якщо вони трапляться, при будівництві та для інфраструктури, а також у використанні як великим бізнесом, так і окремими громадянами».

Дмитро Макаренко запевнив, що «за оцінками міжнародних експертів, ефективне використання геопросторових даних та інформації через систему НІГД веде до зростання валового внутрішнього продукту. За різними прогнозами, це може становити до 0,7% на рік... Також єдина система буде корисною під час боротьби з незаконним використанням ресурсів та щоб уникнути дублювання робіт».


Узагальнюючи, голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський озвучив поправки від народного депутата Вадима Івченка щодо запровадження відповідальності за порушення законодавства про національну інфраструктуру геопросторових даних. Зокрема, пропонується доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення статтею «Порушення прав на геопросторові дані та метадані» і встановити за «незаконне привласнення геопросторових даних та метаданих, їх втрату або несанкціоноване знищення, а також порушення порядку створення і використання...» штраф «від 100 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян». А за повторне порушення протягом року — 200—250 неоподатковуваних мінімумів. (Нині при визначенні розміру штрафу використовується для розрахунку неоподатковуваний мінімум доходів громадян — 17 гривень.)

Загалом до другого читання цього законопроекту народними депутатами було подано 96 поправок, з яких майже дві третини враховано. Також на пропозицію парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, до такого типу геопросторових даних, як «об’єкти всесвітньої спадщини, їх території та буферні зони, об’єкти культурної спадщини», віднесено і музеї.

У підсумку Комітет з питань аграрної та земельної політики ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді законопроект про національну інфраструктуру геопросторових даних прийняти у другому читанні та в цілому як закон з подальшим техніко-юридичним доопрацюванням.

На засіданні побувала Галина КВІТКА.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.