На знімку: Сергій Соловйов та його маріонетки.

Відомий житомирський лялькар Сергій Соловйов, засновник театру ляльок «Комплімент», удруге поспіль виборов перемогу у номінації «Динамічні жанри» на Всеукраїнському фестивалі вуличного мистецтва. Артист отримав від суддів найвищі оцінки упродовж усіх трьох етапів конкурсу — 90 балів із 90 можливих.

Фестиваль розпочався у різдвяні дні у Харкові, а з лютого переїхав до Дніпра. Упродовж восьми уїкендів артисти різних жанрів — акробати та живі статуї, лялькарі та еквілібристи — дарували своє мистецтво глядачам, змагаючись у двох номінаціях: «Статичні жанри» та «Динамічні жанри». В руках Сергія Соловйова на очах захоплених глядачів оживали маріонетки, які вже встигли полюбитися житомирянам, — бешкетний песик, скрипаль-віртуоз, лемур-танцюрист, чепурун-єнот, який прибирає та сортує сміття... Крім того, безпосередньо перед початком фестивалю артист створив нову ляльку — художника Сальдалі, що вправно малює пейзажі та натюрморти під бурхливі оплески публіки.

Виступ лялькаря справив незабутнє враження не лише на глядачів, а й на суддів. За словами Олени Лагоди, його маріонетки «...дуже милі, добрі і смішні, грали в його руках і навіть хитрували та підморгували... Просто оживали! Легкість його роботи свідчить про величезну професійну підготовку. Маріонетки створювали атмосферу неповторного вуличного мистецтва. А художник — це просто щось приголомшливе, він проживав свою історію, натхненно створюючи пейзаж на очах у публіки».

Сам Сергій Соловйов стверджує, що головне для нього у будь-якому фестивалі — це спілкування з колегами і глядачами та збагачення творчими ідеями. «Найбільше мені б хотілося побачити на фестивалях, на українських вулицях більше колег-лялькарів, більше акробатів та фокусників. Артисти динамічних жанрів рідко сьогодні працюють серед людей, віддають перевагу роботі в театрах та клубах. Але ніщо не перевершить прямий контакт з глядачем», — розповідає він.

Друге та третє місця у номінації «Динамічні жанри» здобули Тетяна Сажина та Анастасія Титова з Харкова. А у категорії «Статичні жанри» перемогу святкували дебютанти фестивалю Віталій Демчук та Юлія Пахаян з Кривого Рогу, які випередили сумчанина Дмитра Буйвала та дніпрянина Миколу Федосова.

Фото зі сторінки Всеукраїнського фестивалю вуличного мистецтва у Фейсбуці.