За різними даними,  у ньому взяли участь майже 15 тисяч ветеранів російсько-української війни, волонтерів, небайдужих громадян (на знімку). 

Зранку на Михайлівській площі, біля Стіни пам’яті, відбулися молебень за полеглими на Донбасі та мітинг. Легендарний «Сумрак», Герой України, генерал-майор ЗСУ Ігор Гордійчук зазначив, що завдяки добровольчому руху, який виник у 2014-му, вдалося захистити Україну.

— Добровольці мотивували військових на виконання надскладних завдань. Завдяки їхній мужності та жертовності вдалося визволити дві третини захопленого ворогом Донбасу, — каже ветеран. — Ворог бачить, що він силою не може нас взяти. Тож ми маємо триматися разом та бути єдиними.

Після мітингу колона з прапорами добровольчих батальйонів, скандуючи «Слава Україні», «Ні — капітуляції!», «Герої не вмирають!», рушила до Європейської площі і далі вулицею Грушевського до урядового кварталу. Коли голова колони минула будівлю Кабінету Міністрів, її хвіст ще тільки виходив з Михайлівської площі. На Банковій, під стінами Офісу Президента України, учасники заходу провели ще один мітинг, на якому волонтер, один із організаторів маршу Мирослав Гай озвучив вимоги патріотичної спільноти до влади.
Серед них такі: «Ні кроку назад! Ні відведенню військ!», «Пріоритетний розвиток сектору оборони і сучасних озброєнь для українського війська», «Припинити політику капітуляції! Жодних домовленостей з ворогом за рахунок інтересів України!», «Ні Нормандії без Криму!», «Росія повинна заплатити за руйнування на Донбасі і в Криму», «Жодних виборів в ОРДЛО до відновлення повного контролю української влади над окупованими територіями», «Стоп реванш! Колаборантам та пропагандистам Кремля — тюрми!». Учасники маршу також вимагали припинити політичні переслідування добровольців, військових і волонтерів, гарантувати соціальний захист українським воїнам та відправити у відставку керівника Офісу Президента Андрія Єрмака.

Командир штурмової роти батальйону ЗСУ «Айдар» Ігор Лапін заявив, що в разі ухвалення законів про вибори в ОРДЛО та амністію бойовиків, ветерани оголосять акцію громадянської непокори.

Того ж дня під посольством Російської Федерації на Повітрофлотському проспекті відбувся флешмоб з вимогою «припинити політику капітуляції». Його учасники — ветерани російсько-української війни — пройшли маршем від стадіону ЦСКА, скандуючи «Одна єдина соборна Україна!», «Крим, Донецьк, Луганськ — це Україна!», «Смерть ворогам!». Під посольством Росії, над яким знову, як і до війни, майорить триколор, добровольці провели мітинг. Його учасники наголошують, що історія повторюється і нині Україна знову, як у часи УНР, опинилася на порозі вибору — поступитися Кремлю чи дати йому рішучу відсіч. Повернення в орбіту Москви сто років тому обернулося для українського народу голодоморами, репресіями, Великим терором та депортацією зі своєї землі.

— На нас напали, нам вдарили ножем у спину, — каже голова громадської організації «Київська міська спілка ветеранів АТО» Ігор Марі. — Нам не потрібен мир за будь-яку ціну, нам потрібна перемога. Хочу, щоб у цій колоні усі почувалися не ветеранами, а солдатами, поки ми потрібні Україні. Хочу, щоб росіяни знали, що б вони не прописали у своїй конституції — Крим, Донецьк, Луганськ — це Україна. Хай знають, що ми не припинили боротьбу, яку розпочали у 2014 році.

На думку організаторів заходу, Марш патріотів продемонстрував силу та єдність добровольчого руху і те, що «нація захистить Україну від агресора, капітуляції і зради».

Фото автора.