Михайло Радуцький, Юлія Тимошенко.

Погоджувальна рада лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів вирішила у вівторок, 17 березня, з 8-ї до 10-ї ранку провести позачергове засідання парламенту для ухвалення комплексу заходів, спрямованих на боротьбу з коронавірусом COVID-19.

На початку Погоджувальної ради Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков закликав усі політичні сили відкласти будь-які політичні складові, щоб Верховна Рада продемонструвала єдину консолідовану роботу і позицію щодо тих викликів, які сьогодні постали перед нашою державою.

Глава парламенту нагадав, що у Верховній Раді запроваджено деякі обмеження. «Потрібно зробити все, що можна, на випередження, щоб не виникало того, що бачимо в різних державах Європи і світу, — сказав Д. Разумков. — Тому вважаю всі заходи, які було запропоновано РНБО, Президентом України, своєчасними і відповідають тим викликам, які сьогодні є».

Глава парламенту нагадав, що було видано розпорядження Голови Верховної Ради України про обмеження доступу до будівель парламенту для всіх, окрім народних депутатів та працівників апарату, а журналісти мають змогу перебувати лише на третьому поверсі в кулуарах парламенту. Водночас глава парламенту запевнив, що це ніяк не вплине на відкритість роботи. «Бо телеканал «Рада» транслюватиме все, що відбуватиметься в сесійній залі Верховної Ради, на комітетах, — зазначив Дмитро Разумков. — І ми й надалі залишаємося максимально відкритими для суспільства».

Голова Верховної Ради запропонував найближчим часом провести позачергове засідання Верховної Ради, на якому буде розглянуто законопроект, який передбачає комплекс заходів різних гілок влади, спрямованих на боротьбу з коронавірусом.

«Верховна Рада не закривається і продовжуватиме працювати, — підкреслив Дмитро Разумков. — Буде запропоновано змінити графік роботи і до 3 квітня Верховна Рада переходить у режим роботи в комітетах».

Дмитро Разумков також повідомив про домовленість перерахувати кошти, передбачені на депутатську діяльність, до резервного фонду, які будуть спрямовані на забезпечення діяльності парламентського апарату, народних депутатів та в разі потреби — на інші необхідні для держави напрями.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук підтримав пропозицію про перехід на роботу в комітетах, висловивши сподівання, що цей період буде використано для плідної роботи над законопроектами, у т. ч. і для створення законодавчого механізму для протидії пандемії у світі.

«Основне — ми не повинні сіяти паніку і тверезо дивитися на речі», — наголосив Р. Стефанчук.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк закликала всіх дати собі звіт, що Верховна Рада і народні депутати — це влада, і проводити чітку зрозумілу політику в інтересах збереження життя тисяч громадян, власним прикладом продемонструвати ставлення до карантину. «Вірус не вибирає, хто хворіє, сьогодні в зону ризику потрапляє кожен», — зауважила політик. — Мова йде про здоровий глузд та чіткий алгоритм дій».

Олена Кондратюк ініціювала проведення позачергового засідання парламенту у вівторок з 8-ї до 10-ї ранку, надавши можливість скликати таке засідання Голові Верховної Ради, не збираючи 150 підписів. Таку пропозицію підтримали всі депутатські фракції і групи. Народні депутати працюватимуть у комітетах, а за потреби — можуть зібратися на позачергове пленарне засідання.

Комітет Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування упродовж вихідних напрацював узгоджений варіант законопроекту, який передбачає низку заходів, спрямованих на боротьбу з пандемією.

Лідер фракції «Слуга народу» Давид Арахамія запропонував терміново зібрати робочу групу і опрацювати юридичний механізм, як Верховна Рада зможе працювати, якщо депутати перебуватимуть на самоізоляції.

Співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя» Вадим Рабінович закликав колег по парламенту невідкладно мобілізуватися, зосередитися над питаннями протидії епідемії та зняти з розгляду питання продажу землі сільськогосподарського призначення, а для вирішення першочергових питань — створити раду у форматі парламент — президент — уряд. А також запровадити по всій країні карантин: передбачити відстрочку комунальних платежів, встановити контроль за цінами предметів першої необхідності. «Ми повинні сьогодні об’єднатися заради України», — сказав Рабінович.

Співголова фракції «Європейська солідарність» Артур Герасимов заявив, що влада має безоплатно забезпечити населення засобами захисту, масками, антисептиками і можливістю безплатно пройти тестування на коронавірус. А також фінансово підтримати лікарів, які борються з поширенням небезпечної хвороби.

Лідерка фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко закликала відкласти всі політичні амбіції і об’єднатися в єдиний антикризовий штаб, щоб врятувати людей. Політик заявила, що як колишній прем’єр-міністр, готова увійти до такого антикризового штабу і запропонувала включити до нього також керівників профільних парламентських комітетів. «Потрібно зробити карантин абсолютним у всіх сферах життя, бо там, де карантин був вчасно введений, країни проходять спалах епідемії більш м’яко, — зауважила політик. — Всі ЗМІ мають вказати, куди треба звертатися у разі температури чи навіть нежитю, щоб люди могли безоплатно отримати аналіз на наявність коронавірусу».

Співголова ДГ «За майбутнє» Тарас Батенко також наголосив, що сьогодні не час для політичних розбіжностей, і потрібно консолідувати всі зусилля для боротьби з пандемією. Він запропонував «відправити на карантин» законопроект про запровадження ринку сільськогосподарської землі. А Голові Верховної Ради запропонував на позачерговому засіданні парламенту звернутися до Прем’єр-міністра щодо введення надзвичайного стану, а також подбати про зарплати лікарів та інших медпрацівників.

Голова ДГ «Довіра» Олег Кулініч відзначив, що у нинішній ситуації і уряд, і парламент повинні працювати чітко, злагоджено і рішуче.


Нестор Шуфрич, Микола Сольський.

«Потрібно насамперед поінформувати людей — куди вони мають звертатися, якщо є підозра на коронавірус, — сказав депутат. — Забезпечити лікарні необхідною кількістю апаратів штучної вентиляції легень, експрес-тестами на визначення коронавірусу, спецодягом для медпрацівників, спростити процедуру закупівель для потреб лікарень».

Заступник голови фракції «Голос» Ярослав Железняк підтримав думку, що єдине питання, яке сьогодні повинно стояти перед українським парламентом, — це питання безпеки. Парламентарій закликав урядовців та інших представників влади не сіяти паніку серед людей і бути дуже обережними у своїх висловлюваннях.

Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко зауважив: хоча слово «самоізоляція» повинно стати лейтмотивом, проте Верховна Рада не може втрачати суб’єктність, і вона має збиратися на позачергові засідання у разі потреби. На думку депутата, варто вносити поправки до законів для підтримки економічної ситуації у країні. О. Ткаченко закликав працівників ЗМІ у своїх матеріалах посилатися на офіційні джерела інформації, яка стосується життя та здоров’я людей.

Керівники економічних парламентських комітетів — Дмитро Наталуха та Данило Гетманцев — запропонували ухвалити законопроекти, якими на період епідемії запровадити кримінальну відповідальність за продаж товарів за завищеними цінами, податкові пільги та канікули, відстрочення виплати кредитів, податку на землю та нерухомість тощо.

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова поінформувала про напрацьовані зміни до законів щодо оплати лікарняних на час карантину незалежно від страхового стажу, можливість отримати відпустку поза графіком на підприємстві, тимчасове зменшення оподаткування для мікро- і малого бізнесу.

Руслан Стефанчук також запропонував відтермінувати подання е-декларацій для чиновників. Голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Красносільська запропонувала подовжити термін подання е-декларацій до 1 червня.

Голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець запропонував зобов’язати всіх народних депутатів, працівників апарату та представників уряду приходити до парламенту в медичних масках. Голова Верховної Ради Дмитро Разумков запевнив, що масками будуть забезпечені всі у парламенті. Він також повідомив, що проведено дезінфекцію сесійної зали.

Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус повідомив, що вже є домовленість з підприємствами електро-, водо- і теплопостачання про ініціювання змін до законодавства, якими тимчасово скасувати відключення за борги, нарахування пені за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг.

Під час Погоджувальної ради пролунали пропозиції від депутатів розглянути на позачерговому засіданні й інші питання. Однак Голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що на позачергове засідання парламенту будуть винесені лише питання, пов’язані з протидією поширенню коронавірусу.

Проведення парламентських слухань також буде відтерміновано.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.