Представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді України Василь Мокан та голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький поінформували на брифінгу у Верховній Раді про підготовлений законопроект щодо заходів, спрямованих на протидію коронавірусній інфекції.

Законопроект розроблено урядом і його планують розглянути на позачерговому засіданні парламенту.

За словами М. Радуцького, цей закон приймається на три місяці, на період загрози епідемії. Законопроект, зо-крема, передбачає: закупівлю товарів і послуг, необхідних для недопущення епідемії коронавірусу, скорочено до одного дня; можливість 100-відсоткової попередньої оплати за товари, роботи та послуги, що закуповуються для запобігання чи боротьби з коронавірусом; звільнення від сплати ввізного мита та ПДВ лікарських засобів та виробів медичного призначення — відповідний перелік буде затверджено Кабінетом Міністрів України; надання можливості населенню працювати дистанційно в умовах карантину або йти у відпустку; здійснення заходів державного нагляду та контролю на час проведення заходів із запобігання та боротьби з коронавірусом; адміністративна відповідальність за порушення обсервації та кримінальна відповідальність за зумисне зараження людей; додаткові надбавки для медперсоналу та інших працівників, які трудяться над ліквідацією епідемії, — до 200 відсотків. Голова комітету також повідомив, що розглядається питання про перенесення терміну подання е-декларацій, оскільки зараз не можна отримати всі необхідні довідки. «Однак у жодному разі не скасовано», — наголосив М. Радуцький.

Адміністративну (від 17 до 34 тисяч гривень) та кримінальну відповідальність (обмеження волі до двох років) буде передбачено для тих, кому встановлено діагноз COVID-19 і є документальне підтвердження цього. Це не вигадала Україна — така практика є в багатьох країнах світу.

Окрім того, законопроектом передбачається надання права на оплачувані відпустки людям, які вимушено перебувають на карантині з дітьми, а також збільшення протиепідемічних заходів, закриття всіх закладів із великим скупченням людей, які можуть нести загрозу здоров’ю людей і не є життєво необхідними, — бари, кафе, ресторани, спортклуби, салони краси тощо. Працюватимуть лише супермаркети й аптеки.

«Нині перед Кабінетом Міністрів України стоїть також завдання максимально — кожне міністерство по своєму профілю — надавати детальну інформацію громадянам України стосовно їх діяльності. В онлайн-режимі та за допомогою ЗМІ буде здійснюватися інформування стосовно того, як діяти і що чекати від обмежувальних заходів. Прийнято рішення у щоденному режимі проводити брифінги та реагувати на звернення та запити громадян України.

Василь Мокан повідомив, що уряд найближчими днями може ухвалити й інші рішення, спрямовані на подолання загрози пандемії, і закликав Верховну Раду бути готовою за потреби скликати позачергове засідання парламенту для ухвалення необхідних рішень.

За словами М. Радуцького, обговорюється також питання про обмеження руху громадського транспорту, зміни графіку його роботи затверджуватиме місцева влада.