«Дорогі батьки! Сьогодні світом заволодів хаос, таке враження, що все людство дружно страждає від прояву панічних розладів щодо коронавірусу. Важливо знати, що інколи відчуття тривоги про здоров’я може бути нав’язливим та дуже «заразним» (зазвичай страждають від цього діти). Тому давайте на хвилину зупинимося, увімкнемо здоровий глузд і відповімо на запитання: «Що ж страшніше — коронавірус чи паніка?».

ВООЗ дала зрозуміти, що цей вірус потребує підвищеної уваги з боку держави та народних обранців. Якщо ми звернемося до статистичних даних про померлих та тих, хто видужав від цієї нової хвороби, то побачимо, що вірус є керованим, тобто піддається лікуванню і від нього можна одужати. Цей факт є важливим і дає надію на краще.

Насамперед розглянемо заходи безпеки, які нам рекомендує ВООЗ:

— частіше мити руки з милом;

— респіраторний етикет;

— соціальне дистанціювання;

— вчасно повідомити та звернутися до медзакладів, а також сповістити про можливий контакт із хворим.

А тепер, скажіть, що, зокрема, нове ви тут бачите? Нічого!

Давайте звернемося до історії медицини та побачимо, що пандемії супроводжували людство на різних етапах формування, але всі вони були приборкані. Чорна віспа, кір, холера, свинячий грип та навіть ВІЛ — усе це вже було, і є досвід позитивного лікування. Як приклад, хворі з ВІЛ у наш час отримують кваліфіковану допомогу, яка продовжує їм життя, вони можуть народжувати здорових дітей. Чи це не перемога? Все зроблено для нашого з вами спокійного майбутнього, для того, щоб ми могли вірити у позитивний результат під час лікування.

Ви ще панікуєте щодо коронавірусу?

Зараз почнеться справжня паніка. Чи знали ви, що під час інфікування ВІЛ більшість хворих не відчували жодних симптомів, а лише протягом декількох тижнів вірус проявляється станом, схожим на грип (підвищена температура, слабкість, ломота, нежить та навіть пневмонія). Начебто про новий вірус читаємо. Це ще не всі реалії сьогодення.

Згадайте свій останній день, тиждень або місяць. Коли ви востаннє відвідували перукаря чи майстра з манікюру, або ходили до дантиста чи відвідували фестиваль вуличної їжі, а, може, ви зробили ін’єкції краси чи у вас з’явився новий партнер?

Ось скажіть, будь ласка, чому ми не панікуємо через ці обставини? Адже є велика вірогідність спілкування з носієм гепатиту В або С чи, не приведи боже, з ВІЛ. Ви довіряєте своєму майстрові, лікарю, партнеру, у вас є віра, що ця хвороба ХХІ століття омине вас. У вас є лише надія, що все буде якнайкраще. Хоча весь час перебуваєте в зоні підвищеного ризику, ви не панікуєте.

А ось ще приклад: ми відвідуємо стрітфуд-фестиваль, насолоджуємось їжею і не замислюємося про те, що десь в когось є паличка Коха або сальмонела, і вона може потрапити у нашу піцу або сандвіч і призведе до жахливих наслідків. Які, до речі, теж мають симптоми, схожі з коронавірусом.

Сьогодення сучасної людини — гарна обкладинка, тому ми із захопленням займаємося своєю бьютіфікацією, ми не вимагаємо сертифікатів якості продукту, який нам будуть уводити або наносити на шкіру. І знову це питання довіри, а може впевненості, що все буде гаразд.

Скажіть, як часто ви вимагали у свого партнера медичне підтвердження статевого здоров’я? Жінки, які вступають у тісний незахищений зв’язок із чоловіками, впевнені, що все минеться. Чарівні створіння не замислюються, що папіломавірус, який передається при незахищених стосунках, провокує жіночу онкологію. І знову все «на автостанції».

Любі співвітчизники, зупиніться на хвилинку, замисліться, скільки страшних пасток чатує на шляху до задоволення, приємних емоцій та покращення «себе коханих».

У нашому оточенні обов’язково є діти та люди похилого віку, давайте думати про те, щоб захищати їхнє життя нашим відповідальним ставленням до сьогодення. Зайвий раз перепитайте про сертифікат, про засоби стерилізації інструментів, перевірте наявність на руках гумових рукавичок, їжте в безпечних місцях тощо. А протиепідемічні заходи залишіть професіоналам, бо кожен повинен займатися своєю справою!

Пам’ятайте, паніка чатує за рогом!

Давайте будемо жити вірою у світле майбутнє та адекватним ставленням до теперішньої ситуації.

Манчестер».