Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков повідомив, що позачергове засідання парламенту скликане у зв’язку з вимогою Президента від 16 березня 2020 року та відповідно до частини восьмої статті 19 Регламенту Верховної Ради.

На розгляд парламенту було винесено проект постанови Верховної Ради «Про надання згоди на призначення Президентом України Ірини Венедіктової на посаду Генерального прокурора» (№ 3229).

У засіданні парламенту взяв участь Президент України Володимир Зеленський. У своєму виступі він заявив, що враховуючи ситуацію в нашій державі — необхідність забезпечення безперебійної роботи всіх органів державної влади та правоохоронних органів — ним було ініційовано розгляд на позачерговому засіданні Верховної Ради питання про надання згоди на призначення Генерального прокурора України. І відповідно до вимог Конституції України він вніс на розгляд парламенту кандидатуру Ірини Венедіктової — відомого юриста, доктора юридичних наук, котра виконує обов’язки керівника Державного бюро розслідувань.

«Переконаний, що передусім моральні якості запропонованого мною кандидата дадуть змогу забезпечити стабільну і злагоджену роботу органів прокуратури, викорінення корупції в цій системі та ефективне розслідування гучних кримінальних справ», — сказав В. Зеленський. Глава держави також додав, що вперше в історії Незалежної України на посаді Генпрокурора може бути жінка. «Але мені здається, що в історію України вона перш за все увійде як фахова та результативна людина», — додав Президент.

У своєму виступі Ірина Венедіктова (на знімку) запевнила, що виконуватиме свої обов’язки чесно і сумлінно: «Я обіцяю не продавати справи, не зливати їх, я обіцяю не повертати прокурорських перевертнів, я обіцяю прокурорам відновити потужну державну інституцію, щоб вони відчували себе незалежними, захищеними, потрібними цій державі. Я обіцяю стояти на засадах верховенства права, будувати прокуратуру за міжнародними стандартами». Серед своїх перших кроків на посаді Венедіктова назвала проведення аудиту всіх справ і кадрів у прокуратурі, перегляд старих кримінальних проваджень, координацію співпраці з іншими правоохоронними органами.

Під час запитань до кандидата і виступів народних депутатів пролунали заклики завершити розслідування справ Майдану, щоб на Генпрокуратуру не було зовнішнього впливу та тиску, докорінно реформувати правоохоронну систему, чітко розмежувати функції всіх правоохоронних органів.

Зокрема, Олексій Гончаренко («Європейська солідарність») висловив думку, що Генпрокурор має бути політично незаангажованою людиною. Він звернув увагу на те, що Венедіктова свого часу не пройшла відбір на посаду судді Верховного Суду України. Микола Скорик («ОПЗЖ») закликав кандидата на посаду Генпрокурора завершити розслідування справ Майдану, «2 травня» в Одесі, вбивства Павла Шеремета на інші резонансні справи. Ірина Венедіктова запевнила, що будуть справедливі обвинувальні вироки, які ляжуть в основу справедливим судовим вирокам.

За схвалення проекту постанови про призначення Ірини Венедіктової на посаду Генерального прокурора України проголосували 269 депутатів.

Верховна Рада також призначила Ігоря Петрашка (на знімку) міністром розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. За відповідну постанову (№ 3226) проголосували 243 народних депутати.

Кандидатуру Ігоря Петрашка представив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Він повідомив, що кандидат має понад двадцять років досвіду в сфері економіки менеджменту та широкі міжнародні зв’язки, висловивши сподівання, що новий міністр зможе допомогти країні рухатись вперед і, в тому числі, напередодні економічної кризи.

Ігор Петрашко у своєму виступі заявив, що «Україна і світ входять в дуже складну економічну ситуацію», викликану, зокрема, коронавірусом. За його прогнозом, перші результати кризи стануть відчутні через три-шість місяців і, передусім, постраждає виробництво.

Кандидат на посаду міністра окреслив два пріоритетні завдання в економіці України: підтримати і збалансувати українського виробника в умовах закриття ринків і створити «фундаментальні умови» для вітчизняного бізнесу. Петрашко також пообіцяв продовжити політику дерегуляції, зменшення тиску на бізнес. «Ідеальна ситуація — щоб бізнес мінімально спілкувався з державою», — сказав він.

Під час запитань до кандидата та обговорення, зокрема, Олександр Маріковський (фракція «Слуга народу») наголосив на тому, що всі економічні рішення мають бути збалансовані, пріоритетами у державних закупівлях мають стати вітчизняні виробники. Вадим Івченко («Батьківщина») висловив думку, що перед новим міністром постане проблема подолання великої економічної кризи, яку поглибить ситуація з коронавірусом, наповнення бюджету. Ніна Южаніна «(Європейська солідарність») закликала міністра до реальних дій на підтримку вітчизняного бізнесу. Проте фракція не підтримала кандидата через відсутність програми реальних дій. «ОПЗЖ» також заявила, що не голосуватиме за запропоновану кандидатуру, оскільки він не представив план дій ані на короткострокову, ані довгострокову перспективу. Сергій Рахманін («Голос») відзначив, що перед Україною постали два дуже серйозні виклики — загроза епідемії та економічної кризи. На його думку, всі гілки влади мають ухвалювати тільки ті рішення, які спрямовані на розв’язання цих проблем, і не ухвалювати рішення, які можуть розділити країну.

Після результативного голосування новопризначений міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства склав присягу члена Кабінету Міністрів України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.