У Київській області та столиці оголосили режим надзвичайної ситуації у зв’язку із епідемічною ситуацією на території регіону через новий коронавірус, повідомляє прес-служба Київської облдержадміністрації.

У Сумській ОДА запровадили практику проведення щоденних брифінгів, на яких представники влади інформують про ситуацію із поширенням коронавірусної інфекції. Для потенційних пацієнтів у 16 інфекційних відділеннях регіону підготовлено майже 500 ліжок. В обласному управлінні охорони здоров’я запевнюють: у разі необхідності можуть задіяти можливості 45 відділень лікарняних закладів, а це загалом — 384 палати на 1 784 ліжка. Якщо й цього виявиться замало, реально розгорнути аж до 2 277 ліжок включно. Для транспортування хворих затверджено склад спеціалізованих бригад екстреної меддопомоги. До роботи в осередках спалаху хвороби на Сумщині можуть залучити більш як 440 медпрацівників.

Тим часом місцеві органи влади розробляють власні стратегії боротьби з інфекцією. У Сумах відбулося позачергове засідання міськвиконкому, на якому ухвалили рішення використати для наступу на COVID-19 кошти резервного фонду. Загалом міськвиконком виділяє на це 20 млн грн, з яких 13 млн грн витратять на придбання медпрепаратів та обладнання, а решту грошей залишать як «заначку». Остання знадобиться у випадках, коли терміново доведеться рятувати чиїсь життя. До боротьби з коронавірусом фінансово долучаються бізнес-структури. Зокрема, сумські приватні підприємства «Технологія» і «Гуала Кложерс Україна» виділили на це місту 4 млн грн, інформує наш власкор Володимир ЧЕРНОВ.

В Івано-Франківській обласній раді під головуванням Миколи Палійчука відбулося засідання постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків. Головне питання — розподіл коштів резервного фонду обласного бюджету. Тож понад 2 млн грн спрямують на забезпечення необхідними засобами індивідуального захисту, швидкими тест-системами й необхідними препаратами обласної клінічної інфекційної лікарні. На важливості такого рішення наголосили голова облради Олександр Сич і його перший заступник Василь Гладій. Через карантин запроваджено обмежувальні заходи в роботі цього вищого самоврядного органу Прикарпаття. Всі засідання транслюватимуться наживо на сторінці обласної ради у Фейсбуці, а інформаційні матеріали — на сайті облради, передає наш власкор Людмила СТРАЖНИК.

Депутат Черкаської міськради Юрій Тренкін придбав за власні кошти понад кілометр метрів марлі й передав її комітету самоорганізації населення мікрорайону «Митниця» (на знімку). Активістки громадського об’єднання взялися за пошиття медичних масок. «У нас вийде понад дві тисячі захисних масок, — сказав Юрій Тренкін. — Усе це ми безплатно роздамо тим, у кого їх немає. Марлева маска універсальніша, ніж синтетична. Її можна прати, стерилізувати й знову використовувати. Якщо потрібно буде більше масок — продовжимо нашу роботу», довідалася наша власкор Лідія ЛІСОВА.

Міський голова Кропивницького Андрій Райкович запропонував підприємцям об’єднатися і створити Благодійний фонд, кошти якого, в разі потреби, можна буде використати для закупівлі необхідних апаратів інтенсивної вентиляції легень, сучасних та надійних засобів індивідуального захисту для медичного персоналу тощо.

«Ми маємо сучасний базовий заклад з прийому хворих на коронавірус — інфекційне відділення Центральної міської лікарні, — наголосив Андрій Райкович. — Сьогодні відділення — одне з кращих в Україні за можливістю надавати допомогу хворим на інфекційні захворювання. Медичний персонал готовий до роботи. Водночас ми вже забронювали доставку у ЦМЛ додаткового обладнання. Три апарати інтенсивної вентиляції легень у четвер надійдуть до Кропивницького. Ще п’ять можна буде придбати через десять днів — вони нині в дорозі. Така кількість медапаратури дасть змогу забезпечити життєво необхідними для хворих процедурами у всіх інфекційних боксах».

На думку голови наглядової ради НВП «Радій» Євгена Бахмача,  створення БФ на часі: «Ми зацікавлені, щоб заходи безпеки були ефективними і дієвими. Створення фонду ми підтримуємо», передає наш власкор Петро МЕЛЬНИК.

Щоденний контроль питної води на вірусне й бактеріологічне забруднення здійснюватимуть у Херсоні. Договір про надання відповідної послуги комунальне підприємство «Виробниче управління водоканалізаційного господарства Херсона» уклало з державною регіональною установою «Лабораторний центр» на весь період карантину. Директор КП ВУВКГ Михайло Чемерис повідомив власкору «Голосу України», що зазвичай такий контроль на насосних станціях здійснюють раз на сім-десять днів. Але нині лабораторні дослідження проводитимуть значно частіше, аби «не проґавити» небезпеку, повідомляє наш власкор Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

За чутки та жарти — до відповідальності

На Луганщині до відповідальності за розповсюдження в соціальній мережі неправдивої інформації про пандемію COVID-19 притягнуто 34-річного мешканця Лисичанська. Такі дії могли ввести громадян в оману та спричинити паніку серед населення. Тож співробітники поліції спільно з працівниками СБУ склали протокол про адміністративне правопорушення за статтею 173-1 КУпАП і направили його до суду, передає наш власкор Павло ВОРОНЦОВ.

Двоє «жартівників» з Коростеня Житомирської області звернулися до «швидкої допомоги» зі скаргами на підвищену температуру після повернення з поїздки до Італії. На виклик прибула бригада медпрацівників у захисних костюмах, яка доставила уявних хворих до інфекційного відділення, де їм провели експрес-тест на виявлення коронавірусу. Коли лікар почала розпитувати молодиків про можливі супутні захворювання, вони зізналися, що викликали «швидку», аби зняти процес надання меддопомоги для свого блогу. Повідомляється, що головний лікар викликав до лікарні поліцію для фіксації правопорушення. «Вимагатиму, щоб ці жартівники компенсували вартість даремно витраченого комплекту індивідуального захисту і виїзд бригади та були притягнуті до адміністративної відповідальності», — прокоментував цей інцидент очільник області Віталій Бунечко, довідалася наш власкор Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.

На КПВВ «Майорськ» вживають спеціальних заходів

Представники Державної прикордонної служби України вживають спеціальних заходів на контрольних пунктах в’їзду-виїзду для усунення загрози поширення коронавірусу в районі ООС. За інформацією прес-центру Об’єднаних сил, на КПВВ «Майорськ» запроваджено посилену перевірку людей, які їдуть на підконтрольну уряду України територію з окупованої Горлівки.
Військовослужбовці ДПСУ проводять температурний скрінінг кожному, хто перетинає пропускний пункт. Медики регулярно дезінфікують приміщення та бокси. «У разі виявлення в людини підвищеної температури, її обстежують чергові медики та за необхідності доправляють у ізолятори медичних установ для надання необхідної допомоги», — зазначають у прес-центрі Об’єднаних сил, інформує наш власкор Владислав ЛЕОШКО.

Фото зі сторінки у Фейсбуці Юрія ТренкІна.