Серед 33 поданих земляками ініціатив після їхньої публічної презентації найбільший «урожай» голосів членів конкурсної комісії зібрали 16.

Тож саме вони будуть утілені в життя до кінця нинішнього року за фінансової підтримки з міського бюджету. На це зі скарбниці громади вже виділено загалом 280 тисяч гривень. Із того спільного «гаманця», згідно з положеннями згаданої програми «МАГ», на реалізацію одного проекту можна взяти до 20 тисяч гривень. При цьому кожна ініціативна група, в якій має бути не менше двадцяти осіб, повинна доповнити ту суму своїми коштами (щонайменше 15 відсотків вартості проекту).

Власне, йдеться про соціальні ініціативи, які вже п’ятий рік поспіль отримують грантову фінансову та організаційну допомогу від міськради. Тож від презентації проектів-переможців перед конкурсною комісією до втілення їх у життя минає всього лиш кілька місяців. Зрозуміло, що громадськими коштами підтримують насамперед соціально значущі ініціативи. Зокрема, ті, що стосуються благоустрою міста, поліпшення умов для людей із інвалідністю, розвитку велоінфраструктури, організації змістовного дозвілля дітей і дорослих, екології, збереження культурної спадщини. Щоб відстежувати, як змінюють рідне місто його найактивніші громадяни, на сайті міськради створили навіть спеціальну інтерактивну карту програми «МАГ». На ній позначають уже реалізовані проекти. Та найголовніше те, що «малюють» її, по суті, самі небайдужі мешканці міста-курорту. До кінця 2020 року на тій мапі з’являться і нові складові сучасного освітнього простору, і майданчики для дозвілля та занять спортом, і навіть етнографічний комплекс-музей просто неба «Козацький стан» та ще багато цікавих і потрібних усім локацій, виплеканих разом.