Народні депутати України від Закарпаття Василь Петьовка, Валерій Лунченко, Роберт Горват і Влади-слав Поляк зустрілися з урядовцями, щоб обговорити питання запобігання виникненню на території області надзвичайної ситуації державного рівня, пов’язаної із занесенням і поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) та недостатнім забезпеченням засобами діагностики коронавірусу, засобами індивідуального захисту, забезпеченням відділень інтенсивної терапії апаратами штучної вентиляції легень.

На сьогодні в Закарпатській області налічується 22 лікарняні установи, де є відділення інтенсивної терапії. Це констатується у зверненні народних обранців.

У відділеннях інтенсивної терапії розгорнуто 151 ліжко. Загалом в області в наявності є 174 апарати в робочому стані для проведення штучної вентиляції легень. Із них 80 перебувають в операційних для надання анестезіологічного забезпечення хірургічних втручань і є частково наркозно-дихальними. У відділеннях інтенсивної терапії безпосередньо є 94 робочі апарати ШВЛ, із них 11 — високого класу.

Згідно з відповідними нормативними документами МОЗ України на 151 реанімаційне ліжко має бути обов’язково щонайменше 76 апаратів ШВЛ середнього класу і 25 апаратів ШВЛ високого класу.

Для забезпечення мінімальних потреб у проведенні ШВЛ області бракує 28 апаратів високого класу, необхідно доукомплектувати відділення інтенсивної терапії Закарпатської області 150 апаратами ШВЛ середнього класу і 78 апаратами високого класу.

Крім того, для забезпечення кисневої підтримки хворих, які не потребують проведення ШВЛ, необхідні концентратори кисню — щонайменше 40 апаратів.

Також наявна нагальна потреба в забезпеченні області швидкими тестами для визначення COVID-19. Місячна потреба — 1000—2000 тестів.

Для захисту медичного персоналу потрібні також респіратори класу FFP2 — 8 тисяч штук та FFP3 — 4 тисячі штук.

З огляду на те, що понад 300 тисяч осіб перебувають на заробітках в країнах Європейського Союзу, де бурхливими темпами розповсюджується коронавірус, та зважаючи на наближення Великодня і можливе повернення на свята наших громадян, ситуація може мати вкрай негативні наслідки.

З відповідним депутатським зверненням народні депутати України Василь Петьовка, Валерій Лунченко, Роберт Горват і Владислав Поляк звернулися і до міністра охорони здоров’я Іллі Ємця.

В уряді народних депутатів запевнили, інформує прес-служба Василя Петьовки, що до кінця тижня необхідне технічне устаткування і тест-системи Закарпатська область отримає.

Ужгород.