Текст змін до Конституції щодо децентралізації, напрацьований за підсумками публічних обговорень, перед поданням на розгляд Президенту, має бути скерований на експертизу Європейської комісії за демократію через право (Венеціанської комісії). Рішення про скерування такого звернення до Офісу Президента на своєму засіданні ухвалив Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Перед тим, як поставити це питання на голосування, голова комітету Андрій Клочко наголосив на важливості завершення децентралізації і додав, що в рамках циклу публічних обговорень у березні передбачалися консультації та обговорення у страсбурзькому форматі. Але їх було скасовано через пандемію коронавірусу. Тож представники комітету цю пропозицію підтримали одноголосно.

Крім того, на засіданні депутати розглянули також два законопроекти та низку організаційних питань. Так, комітет рекомендуватиме парламенту відхилити проект закону «Про мораторій на забудову та зміну цільового призначення земель природно-заповідного фонду, іншого природоохоронного призначення, а також земель оздоровчого та рекреаційного призначення в місті Одеса» (№ 3022).

Як зауважила голова підкомітету з питань містобудування, благоустрою та земельних відносин у межах територій забудови Ганна Бондар, цим законопроектом пропонують ввести мораторій терміном на три роки на забудову та зміну цільового призначення земель природно-заповідного фонду, іншого природоохоронного призначення, а також земель оздоровчого та рекреаційного призначення в Одесі. Контроль за дотриманням мораторію здійснюватимуть через органи місцевого самоврядування, виконавчої влади та центральні органи влади.

Документ передбачає також проведення перевірки закінчених об’єктів, прийнятих в експлуатацію протягом останніх п’яти років до набрання чинності цим законом, які розташовані на землях природно-заповідного фонду, іншого природоохоронного призначення, землях оздоровчого та рекреаційного призначення в місті Одесі, на предмет відповідності функціонального призначення об’єктів будівництва цільовому призначенню земель.

Проте народні депутати та Головне науково-експертне управління висловили до цього законопроекту низку критичних зауважень. Зокрема, наголосили, що такі закони потрібно ухвалювати не лише стосовно Одеси, а й всієї країни.

«Від членів підкомітету мушу додати: розуміючи всі добрі наміри авторів законопроекту і реально складну ситуацію, що склалася в Одесі із забудовою, зокрема приморських схилів, ми мусимо зазначити: вирішення цих питань лежить в іншій площині», —зауважила Г. Бондар і додала: «З досвіду Києва, де було введено мораторій на забудову схилів, можу сказати: такі рішення перебувають у повноваженнях органів місцевого самоврядування, а не закону. До того ж, якщо його вводити, то потрібно уточнити для яких видів будівництва цей мораторій діє. Інакше ми не зможемо проводити капітальні ремонти, реставрацію та реконструкцію наявних об’єктів, що призведе до занепаду територій».

Так само не підтримали депутати й законопроект «Про внесення змін до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо повноважень місцевих рад» (№ 2369), рекомендувавши відправити його на доопрацювання.