Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики на своєму засіданні, яке відбулося 18 березня, прийняв рішення відкласти розгляд законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державною мовою в закладах освіти» (№ 2362) для додаткових консультацій. За рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу проголосував лише один член комітету.

Голосуванню передувало широке обговорення законо-проекту. Його автор Максим Бужанський («Слуга народу») через зв’язок по скайпу надав своє обґрунтування необхідності прийняття пропонованої ним законодавчої ініціативи. За його словами, законопроект має «усунути дискримінаційну складову, яка є в Законі «Про освіту». А для цього пропонується перевести заклади освіти на державну мову з 2023 року.

Нагадаємо, що в Україні 28 вересня 2017 р. набув чинності Закон «Про освіту», який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є українська, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома або більше мовами. З вересня цього року російськомовні школи мають перейти на українську мову навчання, школи мов меншин, що є мовами Європейського Союзу — з вересня 2023-го.

Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко пояснив, що розгляд законопроекту саме зараз обумовлений тим, що розпочинається процес підготовки до друку підручників для нового навчального року.

«Ми в комітеті почали підготовку до експертних круглих столів, на жаль, їх відклали, оскільки карантин. Якщо ми хочемо мати єдність в країні, то ми повинні переходити на мову діалогу, а не на мову ненависті, й чути точку зору один одного», — наголосив під час засідання комітету Олександр Ткаченко.

Під час обговорення законопроекту про внесення змін до законодавчих актів щодо навчання державною мовою народний депутат Єлизавета Богуцька («Слуга народу») наголосила, що «у нас держава — Україна. І навчання у всіх навчальних закладах має бути українською мовою».

Володимир В’ятрович («Європейська солідарність») зазначив, що в державі карантин і «спроби просунути будь-які рішення в ситуації, в якій перебуває країна — політичне мародерство, що, очевидно, спонукатиме до суспільного непорозуміння, яке зараз Україні не потрібне». Народний депутат Микола Княжицький («Європейська солідарність») додав, що через карантин «суспільство не може брати участі в обговоренні цього законопроекту». Він наголосив, що за статистикою 86 відсотків українців вважають рідною мовою саме українську. Що ж до меншин, то на думку народного обранця, необхідно розробити закон про захист прав національних меншин, «який має подати Кабінет Міністрів».

Під час засідання члени комітету заслухали по скайпу представника Міністерства освіти, яка повідомила, що Міністерство не підтримує прийняття законопроекту № 2362.

Олександр Ткаченко, підсумовуючи обговорення, запропонував відкласти прийняття рішення щодо законопроекту № 2362 з метою проведення додаткових консультацій. Зокрема, необхідно визначити, скільки коштуватиме державному бюджету прийняття законопроекту № 2362.

На засіданні комітету також були розглянуті питання щодо функціонування Київської студії хронікально-документальних фільмів «Укркінохроніка» та ДП «Національна кінематека України».


Член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Кабанов, голова підкомітету у сфері кінематографа та реклами Павло Сушко.


Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України Олександр Ткаченко, заступник голови комітету Євгенія Кравчук.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.