Засилля кліщів на природі обговорюють у соцмережах не менше, ніж коронавірус. Загроза ця, як-то кажуть, значно ближча до тіла. З походів до лісу, навіть з прогулянок міським парком люди уже несуть на одязі кліщів різних видів і величини та виставляють фото.

— Першого кліща постраждалі від його укусу черкасці принесли до нас на дослідження ще 17 лютого, — констатує біолог лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» Ігор Підірка. — Тобто кліщі активізувалися раніше, ніж у попередні роки.

На щастя, ні перший, ні наступні п’ять кліщів, принесених любителями лісових мандрів, не були інфіковані бореліями — носіями збудника хвороби Лайма. Але ризик натрапити на комаху-переносника бореліозу цього року високий.

Ентомолог паразитологічної лабораторії Галина Поліщук зауважує:

— Кліщі майже не зимували і не спали: за температури +5 вони прокидаються, а якщо +10 — повинні шукати їжу.

Наскільки більше кліщів перезимувало, яка їх чисельність, біологи вивчатимуть з потеплінням. За методикою, вони беруть білий фланелевий прапор, який тягнуть уздовж лісових і степових стежинок певну кількість кілометрів, і визначають кількість комах, які потрапили на полотно, на один «прапорокілометр». Методики дослідження природної осередковості, як бачимо, старі, але вони надійні.

Торік в області було зареєстровано 309 випадків хвороби Лайма, констатує лікар-епідеміолог відділу епідемнагляду та профілактики інфекційних захворювань Лідія Грищенко. Це багато, але 2018-го було більше — 509. Торік кліщі через спеку були менш активні й численні. З тих, яких виловили «на прапори», зараженими бореліями виявились понад 12%, а серед принесених людьми — 9%.

Чому така тривога щодо хвороби Лайма? Вона небезпечна неврологічними і ревматологічними проявами. А що з приводу неї не всі вчасно звертаються, не помітивши укусу кліща або не пов’язуючи початок захворювання з укусом, то недуга встигає наробити багато лиха для всіх органів і систем.

Попри карантин, люди їдуть на природу, на дачі, вже почалися городні й садові роботи. Простіше захистити тіло, ніж потім лікуватись, застерігають санітарні лікарі. Кліщі не піднімаються від поверхні землі вище 30—50 см, тож, взувши, наприклад, легкі силіконові чоботи, можна уникнути зустрічі з небезпечним і підступним шкідником.