У Чернівецькій області позавчора медики підтвердили коронавірусну інфекцію ще у п’яти пацієнтів. Тож Буковина і далі сумно лідирує в Україні за кількістю інфікованих — 15.

Тим часом Амстердамський лабораторний центр у Нідерландах запропонував області оперативно провести обробку до 200 зразків аналізів місцевих мешканців для виявлення коронавірусної інфекції, заявив голова ОДА Сергій Осачук. Також він повідомив про ще чотири медико-санітарні блокпости у Хотинському та Новоселицькому районах. У селах Колінківці, Бочківці, Грозинці та Топорівці. Річ у тім, що у селі Колінківці з підозрою на коронавірус ізольовано цілу родину — шестеро осіб.

У Чернівцях тролейбуси перевозять переважно медиків та комунальників. Безплатно. Для них виготовили спеціальні посвідчення. «Протягом трьох днів ми видамо проїзні й для ДСНС, поліції тощо», — наголосив міський голова Чернівців Олексій Каспрук. А народний депутат Андрій Холодов подарував місту апарат штучної вентиляції легень. Його отримала обласна лікарня. Загалом у інфекційних відділеннях лікарень краю нині є 39 апаратів ШВЛ, інформує наш власкор Сергій СУЛИМА.

На Прикарпатті — перша жертва коронавірусної інфекції. У 56-річної мешканки Івано-Франківська, котра померла 17 березня в обласній клінічній інфекційній лікарні, лабораторно підтвердили COVID-19, повідомив т. в. о. голови ОДА Віталій Федорів. Загалом на 20 березня до ОКІЛ доправлено 15 осіб із підозрою на коронавірус. Водночас у 630 закладах освіти Прикарпаття організовано дистанційне навчання, довідалася наш власкор Людмила СТРАЖНИК.

І у Житомирі повідомили про перший лабораторно підтверджений випадок захворювання на COVID-19. За інформацією міського голови Сергія Сухомлина, 49-річний чоловік розповів лікарям, що відпочивав у Австрії та повернувся в Україну через Німеччину, але приховав, що працює в туристичній фірмі. Лабораторні дослідження підтвердили в нього коронавірусну інфекцію. Пацієнт відмовлявся залишатися в медзакладі, і лікарям довелося викликати поліцію. Для збору інформації про членів його туристичної групи залучать працівників поліції та СБУ.

Тим часом Сергій Сухомлин зазначив, що житомирян, які повертатимуться    з-за кордону, зустрічатимуть в аеропорту та на залізничному вокзалі у Києві. «Ми вирішили організувати бригади медиків й автобуси. У лікарів будуть експрес-тести», — зазначив він. А голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко повідомив, що для двотижневої обсервації жителів області, які нині масово повертаються з-за кордону, буде підготовлено санаторій «Лісова казка», що в Коростишеві, повідомляє наш власкор Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.

На Закарпатті станом на 19 березня на стаціонарному лікуванні перебувають вісім осіб із підозрою на COVID-19. У них відібрано біологічний матеріал для вірусологічного дослідження та відправлено у референтну лабораторію Києва. У перших трьох коронавірусу не виявлено, передає наш власкор Василь НИТКА.

На Луганщині журналісти побували в санаторії «Привілля» ПАТ «Лисичанськвугілля», який має стати місцем для обсервації, і з’ясували, що він не готовий для прийому людей. Директор закладу Сергій Проскура розповів, що тут немає світла й опалення, працівникам заборгували 2,5 млн грн зарплатні, немає можливості подати в корпуси воду, а основний опалювальний котел давно потребує заміни. Зважаючи на це, заступник голови ОДА Наталія Романенко заявила, що, швидше за все, обласна влада шукатиме нове місце для обсервації, інформує наш власкор Павло ВОРОНЦОВ.

На Сумщині представники бізнесу створили штаб, який допомагатиме боротися з коронавірусом. Ідея належить співвласникові місцевих компаній «Технологія» та «Гуала Кложерс Україна» Володимиру Зайцю. Ці компанії перерахували й перші 15 млн грн до фонду, яким опікуватиметься штаб. Від керівників медзакладів чекають пропозицій щодо використання грошей. Орієнтовно зберуть до 100 млн грн. Заступник голови облради Тетяна Головко запропонувала надавати допомогу лікарням, де зможуть ефективно використати кошти. Якщо медзаклад має палати інтенсивної терапії, апарати ШВЛ, кваліфікованих фахівців тощо, він зможе спрямувати спонсорську допомогу на реальний порятунок пацієнтів. Уже найближчим часом штаб придбає 1250 експрес-тестів на коронавірус, повідомляє наш власкор Володимир ЧЕРНОВ.