П’ятниця. Ранок у карантинному Києві. Порівняно з попередніми двома днями життя без метро в стані стресу й транспортного наземного колапсу третій день розпочався досить спокійно. Принаймні, на правому березі мегаполіса. Рівень «спокою» на лівому березі істотно відрізнявся...

8:00. На зупинці навпроти Генштабу «розсипані» на відстані декількох кроків одне від одного осіб п’ятнадцять. Повітрофлотським проспектом один за одним їдуть напівпорожні тролейбуси. Їх більше, ніж маршруток. Та й ті, з огляду на годину пік, на диво не забиті пасажирами, як зазвичай. Виняток — 499-та, що курсує в напрямку Лук’янівки.

Повз повільно проїжджає авто із написом «Оперативно-рятувальна служба» (на знімку) і щось бубонить у гучномовець. Зрозуміти суть слів неможливо. Та навряд чи навіть найдопитливіший бігтиме поруч із таким рухомим інформатором, щоб зрозуміти й дізнатися в повному обсязі трансльовані ним знання. Тому, посилаючись на прес-службу ДСНС, інформуємо: ці спецмашини повідомляють громадянам про необхідність дотримуватися санітарно-гігієнічних норм і правил, спрямованих на запобігання зараженню коронавірусною інфекцією.

«Не виходьте на вулицю без необхідності; не відвідуйте місця скупчення людей; під час перебування на вулиці надягайте захисні маски; зберігайте дистанцію між людьми не менш як два метри; дотримуйтеся правил особистої гігієни; подбайте про близьких і рідних людей похилого віку, забезпечивши їх усім необхідним, щоб їм не довелося виходити на вулицю», — йдеться в повідомленні.

До речі, у цей час на роботу в оборонне відомство поспішали військові та цивільні. Їх відрізняла не тільки форма одягу. Чомусь захисні маски люди в камуфляжі не носять. Утім, цей необхідний атрибут в умовах протидії коронавірусу, як то кажуть, «на обличчі» у кожного третього перехожого. При цьому моделі, фасони й кольорова гама виробів досить різноманітна: від зшитих вручну ватно-марлевих пов’язок до яскравих, цілком дизайнерських моделей. І це на тлі колись копійчаних медичних масок, які можна було купити в будь-якій аптеці. Але не зараз. Принаймні, у п’яти аптеках неподалік цих засобів захисту знайти не вдалося. А от у дитячій районній поліклініці цей ходовий товар у наявності — по 15 гривень за штуку. Нагадаємо, одноразову маску необхідно змінювати  що дві години. А ще без неї зараз, як і без квитка, не можна їздити в громадському транспорті. І якби Нацполіція моніторила ситуацію на кожній зупинці, то більшість пасажирів автоматично стали б пішоходами.

Перший заступник голови КМДА Микола Поворозник визнав в інтерв’ю «РБК-Україна», що у влади немає достатньої кількості масок для розповсюдження через аптечну мережу. Мовляв, дається взнаки ситуація з вивезенням десятків тонн цього товару з України. І потрібен час, щоб заповнити дефіцит. «У нас є стратегічні запаси, лікарні ми, звичайно, забезпечимо. Але цього запасу вистачить, грубо кажучи, на сім-десять днів», — повідомив чиновник.

Скріншот відео.