Голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Андрій Костін поінформувавши, що з Радою суддів України, Вищою радою правосуддя було проведено консультації щодо організації роботи судів у період карантину, зазначив, що суди мають працювати і виконувати свою функцію і, водночас, повинні бути вжиті заходи для нерозповсюдження небезпечної інфекційної хвороби під час відправлення правосуддя.

«Як комітет, який опікується, в тому числі, роботою системи правосуддя, ми не можемо стояти осторонь подій, пов’язаних із поширенням в Україні коронавірусу COVID-19», — сказав А. Костін.
Комітет затвердив текст звернення до громадян щодо функціонування органів правосуддя на період карантину, визначеного Постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19», в якому підтримав заходи, які вже прийняті рішеннями Ради суддів України і які будуть впроваджуватися у судах.
У зверненні підкреслюється, що навіть якщо Верховна Рада України ухвалить рішення про запровадження надзвичайного стану, права громадян на звернення до суду та отримання правничої допомоги не можуть бути обмежені, оскільки це є прямою нормою Конституції України.

Під час обговорення тексту звернення прозвучало, що всі заходи, запропоновані Радою суддів України та зборами суддів, зокрема, прохання до громадян, які є учасниками судових процесів, утриматися від участі у судових засіданнях, якщо слухання не передбачають обов’язкової присутності учасників сторін, мають рекомендаційний характер, оскільки ці органи не мають повноважень обмежити доступ відвідувачів до залу судових засідань. «Це позиція, яка рекомендує, як поводитися громадянам із відвідуванням судів у ситуації, коли будь-яке перебування в тісному контакті — це є ризик, як для відвідувачів, так і для учасників судового процесу. Будь-які обмеження доступу можуть бути запроваджені тільки внесенням змін до процесуальних законів», — підкреслив народний депутат.

Комітет просить громадян із розумінням поставитись до заходів, які можуть кимось вважатись як обмежувальні, однак вони необхідні для того, щоб не допустити розповсюдження небезпечної інфекційної хвороби і покликані убезпечити відвідувачів судів від поширення інфекційних захворювань.

Водночас комітет звертається до судової влади щодо безумовного дотримання прав на доступ до правосуддя та на відправлення правосуддя і, з урахуванням обмежень, які можуть бути встановлені з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу, вирішувати питання поновлення процесуальних строків.

Народні депутати також розглянули питання про осіб, які виявили намір обійняти посаду судді Конституційного Суду України, і прийняли рішення визнати такими, що відповідають вимогам, встановленим Конституцією України і Законом «Про Конституційний Суд України»: Михайла Буроменського (висунутий фракцією «Слуга народу»); Юрія Павленка (висунутий фракцією «Опозиційна платформа — За життя»); Ольгу Боднар-Петровську (висунута фракцією «Батьківщина»); Миколу Сірого (висунутий фракцією «Європейська солідарність»); Наталію Денисенко (висунута фракцією «Голос»). Документи цих осіб будуть подані апарату Верховної Ради для організації проведення спеціальних перевірок.

За повідомленням інформаційного управлінняапарату Верховної Ради України.

Скріншот відео.