Днями у Верховній Раді зареєстровано законопроект про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», який відновлює пільги у зв’язку з рішенням Конституційного Суду України від 18 грудня 2018 року (реєстр. № 3222).

Авторами законодавчої ініціативи є народні депутати України з різних політичних сил — Данило Гетманцев, Вадим Галайчук, Анатолій Остапенко, Максим Березін («Слуга народу»), Наталія Королевська, Олександр Лукашев («Опозиційна платформа — За життя»), Яна Зінкевич, Ірина Фріз («Європейська солідарність»), Леся Василенко («Голос»), Михайло Цимбалюк («Батьківщина»), Ірина Констанкевич (ДГ «За майбутнє»), позафракційна «свободівка» Оксана Савчук.

Пільговий проїзд ветеранам було скасовано у грудні 2014 року — після набуття чинності Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» для учасників війни, членів сімей загиблих та осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною. А пільги на житлово-комунальні послуги і право на безкоштовне одержання ліків та медичних послуг стало обмежуватися рівнем доходу ветеранів та членів їх родин, і збереглося лише за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.

18 грудня 2018 року Конституційний Суд України прийняв Рішення у справі за конституційним поданням 50 народних депутатів України (справа про соціальний захист ветеранів війни та членів їхніх сімей), яким визнав неконституційними низку положень законопроекту, що суттєво обмежував чи скасовував пільги ветеранам. Після рішення КС у Верховній Раді при Тимчасовій спеціальній комісії з питань правового статусу ветеранів війни було створено робочу групу з напрацювання єдиного узгодженого законопроекту для відновлення скасованих пільг. І з двох раніше внесених депутатських законопроектів було вироблено один доопрацьований проект.

Законопроект № 3222 відновлює право ветеранів на безплатний проїзд та отримання пільг без врахування їх доходу. Ним, зокрема, пропонується надати учасникам війни, членам сімей загиблих та особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, право на: безплатний проїзд автобусами міських маршрутів (крім таксі) і міським електричним транспортом, а також залізничним, морським та річним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів (за наявності посвідчення встановленого зразка), а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду — також електронного квитка, який видається на безоплатній основі. Один раз на два роки — безкоштовний проїзд (туди і назад) залізничним, морським, річковим (крім приміського сполучення), повітряним транспортом. Або проїзд один раз на рік (туди і назад) вказаними видами транспорту з 50-відсотковою знижкою (для учасників війни та членів сімей загиблих). Для осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, пропонується надати право на безкоштовний проїзд один раз на рік (в обидва кінці) залізничним транспортом у двомісному купе спальних вагонів швидких і пасажирських поїздів, морським та річковим транспортом у каютах 1 класу, а також у літаках. Порядок організації перевезень має визначити Кабінет Міністрів України.

Утім, законопроект потребуватиме суттєвих додаткових витрат із державного та місцевого бюджетів. За підрахунками Мінсоцполітики, лише на відновлення пільг з оплати житлово-комунальних послуг орієнтовно необхідно 674,3 млн грн на рік. А для покриття витрат на проїзд залізничним/повітряним транспортом — відповідно 288 млн грн/2,5 млрд грн на рік. І ці кошти мають віднайти місцеві бюджети. Приблизна загальна вартість відновлених пільг сягатиме близько 961,6 млн грн (із урахуванням компенсації проїзду залізничного транспорту) або 3609,2 млрд грн (із урахуванням повітряного транспорту). У зв’язку з потребою віднайти додаткові кошти для виконання закону, автори законопроекту пропонують доручити Кабінету Міністрів у двотижневий строк з дня опублікування закону розробити та подати на розгляд парламенту пропозиції щодо внесення змін до Держбюджету-2020.

Автори законопроекту не раз наголошували на потребі відновити соціальну справедливість щодо захисників Вітчизни. «Ветерани — це не просто пільги, це про державну політику стосовно наших захисників», — зауважує співавтор законопроекту, голова ТСК з питань ветеранів Яна Зінкевич. «Сьогодні наше завдання — повернути мир і поновити справедливий соціальний захист для наших героїв, — переконана Наталія Королевська. — Ветеранам потрібна реальна підтримка і соціальні гарантії, за які ми боремося останні п’ять років. Ми закликаємо парламент і уряд виконати рішення Конституційного Суду з відновлення пільг ветеранам, підтримати законопроекти про внесення змін до бюджету на 2020 рік, спрямовані на підвищення пенсій і поновлення соціального захисту героїв війни».

У Держбюджеті на 2020 рік видатки на фінансування вищезгаданих пільг не закладено. У грудні минулого року Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів запропонував Кабінету Міністрів України розробити проекти законів щодо відновлення пільг чорнобильцям та ветеранам війни і членам їх родин та особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною. Однак з огляду на нинішні події — карантин та потребу збільшувати видатки на інші, вкрай нагальні потреби, передусім на медицину, складно спрогнозувати долю законопроекту.