Пам’ятаєте притчу про Ходжу Насреддіна і білу мавпу? Схожа ситуація й у нас сьогодні. Про що б не говорили, чим би не переймалися, так чи інакше, мова заходить про найболючіше — коронавірусну інфекцію. Як уберегтися тим, кого вірус оминув, що робити, щоб подолати недугу... А ще — як подолати чутки навколо неї в масштабах величезної країни з понад 30-мільйонним населенням. Не втрималися й ми.

Доповідаючи про протидію поширенню коронавірусу в Україні станом на ранок минулої п’ятниці, 20 березня, Володимир Зеленський повідомив радісну новину. В Україні є перший пацієнт, який одужав від коронавірусу. У хворого з Чернівців повторно взято аналіз на коронавірус. І він вдруге показав негативний результат.

Крім того, Президент подякував фахівцям Інституту молекулярної біології Національної академії наук України за оперативне виготовлення першої партії експрес-тестів, а також повідомив, що в найближчі дві доби до України прибудуть: 10 млн високоточних лабораторних тестів, які розподілять по всіх куточках України,10 апаратів штучної вентиляції легень,1 млн масок, які надійдуть в українські аптеки,100 тисяч масок підвищеного захисту для лікарів і працівників поліції, 400 тисяч експрес-тестів та 10 тисяч літрів дезінфекційної рідини. Інформація про продаж у лютому українських масок за кордон, на найвищому державному рівні, поки що чомусь не коментується. Немає, на жаль, й оцінки.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив Міністерству соціальної політики та Міністерству економіки прорахувати суму коштів та обрати категорії громадян (або, можливо, це будуть усі без винятку) для відшкодування частини комунальних платежів на час введеного карантину. Про це він заявив під час засідання уряду.

Не залишився осторонь і міністр МВС України Арсен Аваков. Той так прямо з плеча рубанув, мовляв: «тотальний, повний карантин — моя позиція... у країні мають працювати тільки критично необхідні суб’єкти господарювання... підприємства критичної промислової інфраструктури — інші повинні бути закриті, і люди повинні бути вдома на карантині. Не звільнені, не відправлені за свій рахунок — на карантині! — про збитки і компенсації подумаємо і вирішимо пізніше, коли виживемо!..».

Багато хто, прочитавши останні рядки, що стосуються звільнень, мабуть, пошкодував, що Арсен Борисович не соціальний міністр. Він би не дозволив нікого скривдити. А що до «вирішимо пізніше» — так дуже сумнівна теза. Як кажуть, обіцянка — цяцянка. Не до того буде.

На цьому крапка. Чекаємо нових повідомлень.

Підсумовував Віктор БОНДАР.