Нині сівба ячменю, гороху, пшениці та вівса триває в усіх областях. На півдні країни окремі господарства починають сіяти соняшник. За прогнозами, площі під цією олійною (а також під кукурудзою на зерно) цьогоріч зростуть, водночас під пшеницею, ячменем, соєю та цукровим буряком — скоротяться. Загалом, за інформацією заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тараса Висоцького, згадані культури разом з гречкою та просом займатимуть 15,26 млн га — на 300 тис. більше, ніж торік.

«Нині необхідно максимально оперативно посіяти ранні ярі зернові, оскільки волога у верхніх шарах швидко виходить, що пов’язано з вітром та сонячною погодою. Щодо пізніх ярих — усе визначатиметься погодою у квітні та травні, — зазначає Тарас Висоцький. — Кількість вологи недостатня та мала порівняно з попередніми роками. Але ситуація не є критичною і залежатиме від кількості опадів у квітні-травні».

За прогнозами, цьогорічний урожай зернових на 5—10 млн тонн поступатиметься минулорічному, коли зібрали рекордні для країни 75 млн тонн.

Тим часом продуктовий ажіотаж, спричинений пандемією коронавірусу, значно спустошив полиці з крупами у супермаркетах. Вартість гречки, свідчить моніторинг цін, який проводить Мінекономіки, лише за один день — 23 березня — у середньому по країні злетіла на 15 відсотків. Такий попит на популярний продукт дає гречці шанс: очікується, посіви цієї круп`яної культури зростуть на 40% — до 140 тис. га.