Міжнародний валютний фонд (МВФ) не виключає, що нинішня пандемія коронавірусу може викликати 2020 року глобальну рецесію таких масштабів, які будуть значно серйозніші за економічний спад під час світової фінансової кризи 2008—2009 років.

Такий прогноз озвучила директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва після проведеної наради в режимі відеоконференції з главами центробанків країн — членів «Великої двадцятки» (G20), повідомляє «Дойче велле».

К. Георгієва, зокрема, визнала, що прогноз зростання світової економіки негативний, і МВФ тепер очікує «рецесію, принаймні, таку ж серйозну, як під час глобальної фінансової кризи або навіть гірше».

Водночас уже 2021 року глобальна економіка має цілковито оговтатися від наслідків коронавірусу, заспокоїла очільниця фонду. Втім, щоб досягти економічного відновлення, країнам необхідно буде передусім стримувати подальше поширення вірусу і зміцнювати системи охорони здоров’я. «Економічні наслідки є і залишатимуться тяжкими, але що швидше вірус зупиниться, то швидшим і сильнішим буде відновлення», — запевнила вона.

Голова МВФ привітала негайні фіскальні заходи, вже ухвалені багатьма країнами, в тому числі для підтримки й захисту постраждалих компаній і працівників. Крім того, вона позитивно відгукнулася про кроки центробанків задля пом’якшення монетарної політики. К. Георгієва також вказала на необхідність солідарності в усьому світі на тлі поширення коронавірусу. «Всі країни мусять працювати разом, щоб захистити людей і обмежити економічну шкоду», — сказала вона.

Так само Георгієва нагадала, що МВФ значно збільшить обсяг позапланового фінансування для подолання наслідків коронавірусу. Вона запевнила, що МВФ готовий спрямувати на кредитування один трильйон доларів США. За її словами, вже 80 країн звернулися до фонду по допомогу, серед яких і Україна.