Якщо ситуація з поширенням захворювання не покращиться, столична влада має намір посилити карантинні заходи, пообіцяв учора на брифінгу голова КМДА Віталій Кличко. «Максимально обмежувати пересування містом, закривати в’їзди й виїзди зі столиці, украй обмежувати пересування містом людей. Усе те, що я зараз перерахував, можливо», — зазначив він.

Місто нині перебуває в перехідному періоді від життя на вулиці до життя он-лайн. Кількість громадського транспорту на дорогах зменшилася — після метро мораторій накладено і на наземні перевезення, крім т. зв. спецрейсів перевезення пасажирів можливе тільки за спецперепустками, а час подолання дистанції робота-будинок в умовах боротьби з COVID-19 для працюючих киян стратегічно важливих професій істотно збільшився.

З’явилися черги перед деякими магазинами. Вони пов’язані також із протиепідемічними заходами, запровадженими КМДА. Тепер покупців у торговельні зали пускають із розрахунку одна людина на десять квадратних метрів і тільки за наявності маски. Але дотримуються цих заходів далеко не скрізь. Та й не всі працівники торгівлі мають засоби захисту. Їх, до речі, й досі немає у вільному продажі. Та й дезінфектори в дефіциті. В аптеках попит має медичний спирт і гліцерин. Із цих компонентів люди самі роблять «індивідуальні» засоби профілактики коронавірусу.

Особливого ажіотажу в супермаркетах немає. Але полиці з крупами й борошном до вечора порожніють. Туалетний папір нині не в тренді продажів... Одна з мережевих компаній офіційно оголосила про підвищення цін на деякі групи популярних продуктів від декількох до ста відсотків. Так, соціальний «індикатор ситості» — гречка — за тиждень зросла у ціні на 10—20 грн.

«Причина подорожчання в тому, що найбільші постачальники істотно підвищують відпускні ціни. До того ж не тільки для нашої торговельної мережі, а й для інших операторів українського ринку рітейлу. Це пояснюється значним зростанням витрат на виробництво продукції, пов’язаним з карантинними заходами й суворими обмеженнями, а також зі зміною цін на всі імпортні складові собівартості товару (пов’язану з девальвацією гривні)», — йдеться в поясненні керівництва компанії.

Тим часом головний санітарний лікар МОЗ Віктор Ляшко повідомив, що уряд відпрацьовує питання забезпечення продуктами тих, хто не може залишити будинок у зв’язку з вимушеною самоізоляцією через контакт із хворими на COVID-19. А «Укрпошті» Кабмін уже дозволив займатися доставкою ліків.

Фото: Главком