Готується законопроект

Тобто на період карантину передбачається проводити засідання парламенту у режимі відеоконференції з народними депутатами.

«На період здійснення заходів щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) важливо забезпечити можливість працездатності парламенту як єдиного законодавчого органу держави, з метою оперативного ухвалення ним відповідних рішень, на що і спрямований проект закону України «Про підстави та порядок проведення пленарних засідань Верховної Ради України та засідань комітетів Верховної Ради України в режимі відеоконференції на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короновірусної хвороби (COVID-19)», — стверджують у пояснювальній записці до документа його автори — Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук та народний депутат Микола Стефанчук.

Законопроектом № 3250 пропонується тимчасово, протягом 60 днів з дня набрання цим Законом чинності, допускати проведення пленарних засідань Верховної Ради України та засідань парламентських комітетів у режимі відеоконференції. На таких засіданнях можуть розглядатися лише законопроекти, пов’язані з боротьбою з коронавірусом, забезпеченням національної безпеки та оборони, економічного добробуту та прав людини. Рішення про проведення пленарного засідання парламенту в режимі відеоконференції може прийняти Голова Верховної Ради України за пропозицією Президента або не менш як однієї третини народних депутатів від конституційного складу парламенту. Законопроекти розсилатимуться народним депутатам в електронному вигляді. Парламентарії голосуватимуть, коли їх обличчя з’явиться на екрані, шляхом підняття руки із зазначенням позиції «за», «проти» або «утримався».

Закони, прийняті Верховною Радою на пленарних засіданнях у режимі відеоконференції, Голова Верховної Ради України невідкладно підписуватиме та направлятиме Президентові.

Засідання парламенту транслюватимуть по телебаченню і радіо, а також на офіційному веб-сайті парламенту. Реалізація законопроекту не потребуватиме додаткових витрат з Держбюджету.