Подолання епідемії коронавірусу COVID-19 — це спільна справа всіх громадян України. І, звісно, народні депутати не залишаються осторонь. Одні надають гуманітарну допомогу, інші — напрацьовують законопроекти, які допоможуть боротися з епідемією та подолати її наслідки.

Тести, маски, апарати ШВЛ — все, що може знадобитися, привіз до центру реабілітації «Віра, Надія, Любов» в селі Банчени Чернівецької області, створеного архієпископом Лонгином (в миру — Михайло Жар) співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко. Одне з приміщень центру було оперативно перепрофільовано і підготовлено для прийому хворих.

За словами депутата, тут повністю готові забезпечити лікування та реабілітацію у разі, якщо хтось захворіє: «У реабілітаційному центрі перебувають 425 дітей, багато з інвалідністю, хронічними захворюваннями, тому коронавірусна інфекція для них дуже небезпечна. І владика, і лікарі дуже відповідально ставляться до ситуації. Вони підготували все, що потрібно — апаратуру, ліки, засоби захисту, зручні ліжка», — сказав Юрій Бойко.

Він також закликав терміново збільшити фінансування на медичну галузь і зупинити другий етап медичної реформи: «Сьогодні нам потрібно виграти час, щоб нормально оснастити медзаклади всім необхідним, підтримати лікарів. У нинішніх умовах карантин повинен загальмувати поширення хвороби, щоб нормально забезпечити медицину. Потрібно внести зміни до бюджету, збільшити фінансування охорони здоров’я, закупити ліки та обладнання. Тоді все буде нормально, люди не будуть боятися».

Його колега по фракції Ілля Кива передав Полтавській станції швидкої медичної допомоги три тисячі масок. «Ми їх не просто купуємо, нам доводиться шукати і діставати їх», — наголосив він, додавши, що кожен громадянин повинен зрозуміти: від його дій і позиції залежить майбутнє нашої країни. Політик подякував лікарям, «які перебувають на вістрі атаки, на передовій» і закликав українців дотримуватися карантину.

Представниця «Голосу» Наталія Піпа передала Львівському обласному клінічному діагностичному центру рукавички, дезінфікуючі засоби, рушники, туалетний папір, рідке мило, термометри.

«Усе це буде розподілено між медичними закладами, що надають допомогу хворим. Здивована, що, за словами медиків Центру, ми перші, хто зголосився допомогти», — написала політик на своїй сторінці у Фейсбуці.

Вона нагадала, що її приймальня працює онлайн і зв’язатися з помічниками можна з 10:00 до 18:00 за номером +380505297648 (дзвінки, Вайбер, Телеграм) або за мейлом 115@pipa.org.ua

Народні депутати не лише передають гуманітарну допомогу, а й продовжують напрацьовувати важливі в умовах запровадження карантину законопроекти. Один із них уже подали на е-реєстрацію представники фракції «Європейська солідарність». Про це повідомила народний депутат Ніна Южаніна. «Ситуація у світі з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) є надзвичайно складною. Багато країн формують стабілізаційні та резервні фонди для боротьби з коронавірусом та для подолання його наслідків. І поки уряд з Офісом Президента планують створити такий стабілізаційний фонд та наповнити його неймовірно великими коштами (до 200 млрд грн), над запозиченням яких наполегливо працюють, система охорони здоров’я України, а також рятувальні служби не забезпечені в необхідній мірі засобами індивідуального захисту, медикаментами та медичним обладнанням. У Державному бюджеті України на 2020 рік немає фінансових ресурсів для запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) та подолання її наслідків», — зауважила вона.

Саме тому «ЄС» пропонує своїм законопроектом у Законі «Про Державний бюджет України на 2020 рік» запровадити окрему бюджетну програму «Резервний фонд — заходи із запобігання виникненню, поширенню та подоланню наслідків коронавірусної хвороби (COVID-19)» з обсягом фінансування 10,447 млрд грн, головним розпорядником якої визначити Міністерство фінансів України. Подаються у законопроекті й джерела формування Резервного фонду, а саме за рахунок скорочення низки бюджетних видатків.

Позафракційні народні депутати також активно допомагають в округах. Так, до роботи тимчасового оперативного центру при Луцькій міській раді долучився Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» (група «За майбутнє»). Між фондом та Луцькою міською радою укладено договір про співпрацю, відповідно до якого «Тільки разом» безоплатно забезпечить необхідні для роботи оперативного центру продуктові набори для подальшої доставки громадянам із числа пільгових категорій.

Позафракційна Оксана Савчук разом із однопартійцями зі «Свободи» та однодумцями відвідали Івано-Франківську міську дитячу клінічну лікарню, якій передали захисні маски, костюми та рукавички. Адже медики першими приймають на себе удар вірусу і нині їм дуже потрібна наша підтримка.

Підготувала Олена ГОРБУНОВА.