«На цей момент немає потреби у запровадженні надзвичайного стану в Україні. Надзвичайний стан запроваджується тоді, коли справді є надзвичайні події, а сьогодні розвиток коронавірусу в Україні є доволі помірним на відміну від багатьох країн Європи. В тих областях, де фіксується зараження коронавірусом, після підтвердження першого випадку запроваджується стан надзвичайної ситуації. Уряд його затверджує для кожного регіону і поки що цих заходів достатньо», — заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, зазначивши, що під час понеділкового позачергового засідання уряду було ухвалено рішення про запровадження надзвичайної ситуації в Донецькій, Тернопільській та Черкаській областях. Щодо можливості запровадження надзвичайного стану в країні, то глава уряду нагадав, що відповідно до законодавства Кабінет Міністрів розробляє проект указу, Президент його підписує, а Верховна Рада затверджує. «Цього тижня ще не здається, що вже є потреба запроваджувати надзвичайний стан в Україні», — зазначив Д. Шмигаль, додавши, що від іншого розвитку подій ніхто не застрахований, оскільки останнім часом до України повернулися тисячі людей   з-за кордону, зокрема з тих країн, де вирує  COVID-19. «Тому в найближчі два тижні ситуація може змінюватися, але сьогодні ми запроваджуємо всі необхідні заходи, щоб максимально обмежити поширення коронавірусу», — сказав прем’єр.

Зокрема, під час позачергового засідання уряд ухвалив рішення про заборону залишати Україну з туристичною метою та припинення пасажирських перевезень всіма аеропортами, окрім «Борисполя».

Крім того, до 1 червня заборонено експорт етилового спирту, а на виїздах з підприємств запроваджується контроль. «Пости на виїздах з підприємств, які виробляють етиловий спирт, мають забезпечити контроль того, куди та кому відвантажується спирт», — зазначив Д. Шмигаль. За рішенням уряду, спиртом насамперед забезпечуватимуться медична гадузь та виробники антисептичних засобів.

Водночас Кабінет Міністрів дозволив ліцензіатам на період карантину здійснювати торгівлю лікарськими засобами та супутніми товарами дистанційно. Також дозволяється організовувати та здійснювати доставку лікарських засобів безпосередньо споживачам.

Ще одним рішенням уряд заборонив нараховувати пені та відключати електроенергію приватним споживачам через заборгованість. «Це зроблено для того, щоб старші люди, які змушені стояти в чергах, щоб заплатити за комунальні послуги чи електроенергію, мали можливість бути вдома і не ризикувати своїм здоров’ям», — зазначив прем’єр, додавши, що ті заклади та установи, які продовжують діяльність в умовах карантину, зобов’язані встановити позначки, які допоможуть відвідувачам забезпечити дотримання дистанції у півтора метра.

Зокрема, до установ, які продовжують працювати, надежать Центри надання адміністративних послуг. Щоправда, в умовах карантину вони надаватимуть лише ті послуги, без яких громадяни не можуть реалізовувати свої права та підтримувати належний рівень життя. До затвердженого постановою уряду переліку послуг ЦНАПів належать: оформлення паспорта громадянина України; вклеювання фотокартки до паспорта при досягненні 25 чи 45 років; комплексна послуга е-Малятко для батьків новонароджених; видача дозволу на участь у дорожньому русі транспортних засобів, параметри яких перевищують нормативні; погодження маршрутів руху транспорту під час перевезення небезпечних вантажів; реєстрація, перереєстрація та зняття з обліку транспортних засобів, що належать закладам охорони здоров’я або у зв’язку з втратою техпаспорта; видача посвідчень водія замість втраченого чи викраденого; державна реєстрація народження фізичної особи та її походження; державна реєстрація смерті; субсидія на оплату житлово-комунальних послуг; оформлення пільг на придбання твердого та рідкого пічного палива і скрапленого газу; оформлення тимчасової допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце їх проживання невідоме; оформлення винагороди жінкам, яким присвоєно почесне звання «Мати-героїня»; оформлення допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами тим, хто не застрахований у системі державного соціального страхування; оформлення допомоги при народженні, усиновленні дитини, на дітей, над якими встановлено опіку та піклування, чи самотнім матерям; реєстрація чи зняття з місця проживання, видача довідки про реєстрацію; оформлення дозволу на порушення об’єктів благоустрою.

Кабінет Міністрів також встановив, що у березні оптова ціна на природний газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів, яким НАК «Нафтогаз України» постачає газ у рамках спеціальних обов’язків, становитиме 3,40 гривні за кубометр (без урахування ПДВ, націнки газзбутів та витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами), що на 14 відсотків менше, ніж у лютому 2020 року. «В умовах карантину та розгортання економічної кризи уряд прагне мінімізувати витрати людей на комунальні послуги, які зростуть у зв’язку зі збільшенням часу їх перебування вдома. Один зі шляхів мінімізації — здешевлення газу для українців. Оптова ціна на природний газ, яку уряд і «Нафтогаз України» забезпечили для потреб населення та виробників тепла у березні 2020 року, на 14 відсотків менша, ніж минулого місяця. Це дає змогу регіональним збутовим компаніям забезпечити зниження тарифу на 9—13 відсотків порівняно з лютим», — зазначив прем’єр Д. Шмигаль.