Голова Надвірнянської районної ради Іван Гурмак, народний депутат України Зіновій Андрійович, голова Надвірнянської районної державної адміністрації Володимир Пасько під час засідання.

Це — Калуш, Коломия, Косів, Городенка та Надвірна. Резервні — в Яремчі, Богородчанах та Рожнятові. Найважчих доправлятимуть до обласної клінічної інфекційної лікарні.

У кожному районі відбулися позачергові засідання надзвичайних протиепідемічних комісій та з питань техногенно-екологічної безпеки. Таку за участю народного депутата Зіновія Андрійовича, голів РДА Володимира Паська та районної ради Івана Гурмака провели в Надвірнянській РДА.

Керівники району акцентували на готовності медзакладів до екстрених заходів. У ЦРЛ пріоритетними в разі поширення коронавірусу є приймальне, реанімаційне, терапевтичне та, звісно, інфекційне відділення. Місць тут поменшало, бо обладнали одномісні бокси. За потреби перепрофілюють терапевтичне, неврологічне та кардіологічне, а планових пацієнтів виписують додому вже з понеділка. В урологічному госпіталізуватимуть вагітних із ГРВІ та грипом. Максимальний ресурс — 270 ліжок. Перевезення медперсоналу — транспортом відділу освіти.

Автобуси забезпечено пальним, для дезінфекції є парогенератор холодного туману.

Важливо працювати на випередження, мати повну інформацію щодо тих, хто повернувся з-за кордону. Сільські голови, фельдшери повинні стежити за тим, щоб заробітчани дотримувалися карантину й самоізоляції. Повідомляти в найвіддаленіші села, щоб хворі зверталися в разі потреби до сімейних лікарів, а не їхали до ЦРЛ. Ринок — закритий. Власників торговельних закладів та аптек зобов’язано вимірювати температуру відвідувачам.

Показовий приклад відповідальності мешканця села Білі Ослави. Чоловіка госпіталізували із підозрою на коронавірус. Він повернувся з-за кордону ввечері 20 березня, але до хати не ввійшов, бо там малі діти. Через вікно поспілкувався із сім’єю. Відчуваючи нездужання, звернувся до медиків. Пацієнт — в інфекційному відділенні ЦРЛ. Там також перебувають 16 хворих із вірусною пневмонією.

Народний депутат Зіновій Андрійович розповів про законодавчі ініціативи щодо протидії поширенню коронавірусної інфекції, підтримки бізнесу в цей непростий час. За-кликав не панікувати, а мобілізувати зусилля влади та громадськості.

«Доведеться тимчасово забути про капітальний розвиток. Головне в нинішній ситуації — вистояти, вижити. Повна мобілізація, довіра до медиків. Коли з’являться ресурси — скерувати на протидію коронавірусу. Давати навіть утричі більшу зарплату лікарям тепер добре, але пізно. Зруйнована санепідемслужба, невдала медреформа. Попри те бізнес об’єднується, як у 2014 році для потреб фронту. Маємо гідно пройти складне випробування», — підсумував Зіновій Андрійович.

Івано-Франківська область.

Фото Надвірнянської РДА.