За інформацією Донецького офісу Програми «U-LEAD з Європою», на Донеччині моніторинг було проведено серед десяти об’єднаних територіальних громад, створених у період з 2015-го по 2018 рік.

Про результати проведеного дослідження розповів керівник Донецького регіонального офісу U-LEAD Максим Ткач (на знімку).

— Шахівську та Андріївську сільські ОТГ за підсумками моніторингу визнано найзаможнішими громадами. Адже саме в цих громадах доходи в перерахунку на одного мешканця становлять більш як 18 тисяч гривень та 17,6 тисячі гривень відповідно. Обидві ці громади також посідають перші позиції за обсягами капітальних видатків з місцевих бюджетів у перерахунку на одного мешканця.

Як зазначив Максим Ткач, шість громад Донецької області продемонстрували здатність спиратися на власні сили й навіть перераховували реверсну дотацію до Державного бюджету.

Найбільшу суму коштів упродовж минулого року до Держбюджету передали Соледарська міська та Іллінівська сільська ОТГ. Ці громади перерахували 7,8 відсотка та 5,3 відсотка відповідно від доходної частини своїх бюджетів.

Згідно з результатами моніторингу, чотирьом громадам, навпаки, не вистачає власних доходів, а відтак вони отримували базову дотацію з Держбюджету. Найбільшу суму базової дотації отримали Сіверська міська (45,5 відсотка від доходів) та Черкаська селищна ОТГ (40,6).

Найефективніші видатки на утримання апарату — в Соледарській та Миколаївській міських ОТГ, які спрямували на ці потреби лише 20 відсотків від загальної суми доходів. Через надто невеликі обсяги бюджетів найбільше змушені витрачати на апарат управління Сіверська міська (49,7 відсотка) та Званівська сільська (44,7) об’єднані територіальні громади.

Донецька область.

Фото Донецького офісу Програми «U-LEAD з Європою».