На знімку: тимчасово виконуючий обов’язки командувача Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Лише з початку поточного року в район проведення Операції об’єднаних сил у рамках стратегічної гуманітарної ініціативи «Допомога схід» до медичних закладів, розташованих у населених пунктах, наближених до лінії зіткнення, доставлено цільову гуманітарну допомогу загальною вартістю майже два мільйони гривень.

Зокрема у січні 2020 року до Попаснянської центральної районної лікарні, Обласного госпіталю для ветеранів війни у Святогірську, а також Луганської обласної клінічної лікарні у Сєвєродонецьку доставлено гуманітарної допомоги медичного призначення на загальну суму 823,8 тисячі гривень. До Мар’їнської центральної районної лікарні та Центру первинної медико-санітарної допомоги Мар’їнської районної ради, а також до військово-цивільних адміністрацій міст Красногорівка та Мар’їнка передано понад 20 тонн будівельних матеріалів на суму майже 800 тисяч гривень. У березні поточного року гуманітарний вантаж загальною вартістю більш як 300 тисяч гривень спрямовано до Обласного госпіталю для ветеранів війни у місті Святогірськ та Світлодарської міської лікарні — зазначив тимчасово виконуючий обов’язки командувача Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв.

За словами Сергія Наєва, до медичних установ доставлено медичні витратні матеріали, одноразові медичні інструменти, одноразовий медичний одяг, одноразові набори для проведення хірургічних втручань, набори для передопераційної підготовки та промивки ран, набори для лікування опіків, а також засоби гігієни для важкохворих. Зокрема, приблизно 5000 кв. м спеціалізованого покриття для ремонту дахів лікарень та будівель мирних мешканців, які зазнали пошкоджень під час артилерійських обстрілів з боку російських окупаційних військ, направлено до Мар’їнського району Донецької області.

Ефективність стратегічної гуманітарної ініціативи «Допомога схід» уже доведена справами. Тільки за минулий рік Збройні Сили України доставили на Донбас понад 50 тонн гуманітарних вантажів медичного призначення на загальну суму більш як 9 мільйонів гривень. Вони призначені для медичних закладів, які обслуговують мирних мешканців у населених пунктах, що наближені до лінії зіткнення, у тому числі і військових мобільних госпіталів зі складу Об’єднаних сил, наголосив генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Останніми днями вкотре стратегічна гуманітарна ініціатива «Допомога схід» доставила до району проведення Операції об’єднаних сил гуманітарну допомогу медичного призначення. Цього разу її отримали амбулаторія загальної практики — сімейної медицини № 2 населеного пункту Тошківка та Нижнянський обласний психоневрологічний диспансер, що розташовані у прифронтовому Попаснянському районі Луганської області. Це допоміжні пристрої для ванн, спеціалізовані медичні меблі, ходуни, крісла-туалети для людей з інвалідністю, інвалідні візки, засоби гігієни для важкохворих, медичні витратні матеріали, одноразові медичні інструменти, одноразовий медичний одяг, одноразові набори для проведення хірургічних втручань, набори для передопераційної підготовки та промивки ран, набори для лікування опіків. Загальна вартість переданих матеріальних цінностей перевищує 200 тисяч гривень. Слід зазначити, що амбулаторія загальної практики — сімейної медицини № 2 населеного пункту Тошківка надає медичну допомогу майже 5000 мешканцям цієї прифронтової зони, серед котрих 500 — діти, а у Нижнянському обласному психоневрологічному диспансері на постійному лікуванні перебувають 155 важкохворих осіб, 28 із них взагалі ніколи не встають з ліжка.

На думку тимчасово виконуючого обов’язки командувача Об’єднаних сил Збройних Сил України, нині дієва підтримка мешканців Донбасу завдяки ініціативі «Допомога схід» є яскравим прикладом об’єднання патріотичних сил заради стабільної гуманітарної ситуації на сході України, що не залишає байдужими ні українське суспільство, ні міжнародну спільноту. До гуманітарної діяльності Збройних Сил України долучилися вітчизняні та міжнародні благодійні організації, місцеві органи самоврядування, волонтери, представники великого та малого бізнесу з усіх куточків України.

— Саме тому до нас приєднуються і свідомі українці, і представники міжнародних гуманітарних організацій. Стратегічну ініціативу «Допомога схід» підтримує Асоціація міжнародних автомобільних перевізників України на чолі з Леонідом Костюченком, асоціація «Медична та благодійна допомога Франція—Україна», яку очолює Діана Дольс, благодійні фонди БО «Проект Варнави» — керівник Володимир Любовецький та Міжнародна асоціація підтримки України — керівник Тарас Дурбак, підкреслив генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Нагадаємо, що стратегічну ініціативу «Допомога схід» було започатковано у квітні 2018 року, коли генерал-лейтенант Сергій Наєв очолив Операцію об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей. У 2019-му її підтримав начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак.

Рухаємось далі!