В умовах карантину майже всі вони припинили роботу. Про це повідомив керівник відділу рослинництва департаменту агропромислового розвитку екології та природних ресурсів облдержадміністрації Ігор Федчишин у програмі обласного радіо. За його словами, до запровадження карантинних заходів насіння овочевих культур реалізували у 130 торговельних точках.

— За нашими даними, нині придбати його можна тільки в п’яти великих торговельних центрах, а цього недостатньо, аби задовольнити попит тих, хто вирощує овочеві культури, — каже Ігор Федчишин. — На 90 відсотків потребу в овочах забезпечують власники індивідуальних господарств. Переважна більшість із них проживає в сільських населених пунктах. Виїхати до Вінниці нині складно. Автобусне сполучення призупинено. Та й далеко. У райцентрах магазини зачинено.

Співрозмовник припускає можливість завезення посівного матеріалу безпосередньо в ті населені пункти, де масово вирощують овочі. На його думку, це один із можливих варіантів.

Тим часом селяни самотужки шукають вихід із ситуації. В одному із сіл Ямпільського району зорганізувалася група людей, скинулися коштами, найняли транспорт і відправили одного з земляків до обласного центру для закупівлі насіння.

— Мені таке не дуже подобається, — каже з цього приводу жінка на ім’я Марія. — Хоча я також передала гроші. Самостійно хотіла б вибрати те, що потрібно. Купувати навмання — усе одно, що кота в мішку. Було б краще, якби власники таких магазинів приїхали до нас у село. Зрозуміло, що продавали б дорожче, але люди мали б вибір.

За словами працівника одного з великих торговельних центрів, де також реалізують насіння овочів, пропозиція виїзної торгівлі навіть не обговорювалася. Каже, навряд чи власникам буде від того вигода.

У селі Вендичани Могилів-Подільського району насіння замовляють через «Нову пошту». У населеному пункті є відділення цієї мережі доставки товарів. Однак таких сіл у районі два чи три — не більше.

В області сподіваються на позитивну реакцію на лист до уряду. Важливо, щоб з нею не запізнилися. Весна не чекатиме. Ні відповіді чиновників, ні закінчення карантину.

Вінницька область.