Фото: dsns.gov.ua

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я.

Загалом, за даними ЦГЗ, в Україні за добу було зафіксовано 29 нових випадків. Виявлено перші випадки інфікування у Волинській, Одеській, Луганській та Запорізькій областях.

***

На Закарпаття доставили понад п’ять тисяч швидких тестів, тести ПРЛ, які дають стовідсотковий результат, 280 костюмів для біозахисту, 2660 респіраторів. Усе це розподілять між медзакладами, де надаватимуть допомогу інфікованим коронавірусом краянам, розповів в. о. голови ОДА Олексій Гетманенко.

В області мобілізовано 187 млн грн на придбання найнеобхіднішого, ухвалено рішення придбати сім апаратів штучної вентиляції легенів і п’ять пересувних рентген-апаратів, а також захисні засоби для медиків.

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв запевнив, що працівників лікарень, амбулаторій, поліклінік, інших важливих для життєдіяльності міста служб та підприємств довозять на роботу і з роботи комунальним транспортом. Кожного дня міська рада отримує списки ужгородців, які прибули з-за кордону. Нині їх 253, з усіма працюють сімейні лікарі, наголошують на дотриманні самоізоляції, крім того, контролюють разом із поліцією, чи дотримуються вони умов самоізоляції. Поки що на Закарпатті інфікованих на COVID-19 офіційно не зареєстровано, повідомляє наш власний кореспондент у Закарпатській області Василь НИТКА.

***

Спільна платформа влади, бізнесу та громадського сектору «Спільнодія Черкащини» оголосила про початок своєї діяльності. Головна мета новоствореної структури — всебічна допомога медичним закладам у подоланні GOVID-19. — На рахунок Черкаської агенції регіонального розвитку, яка акумулює благодійні кошти, вже надійшли перші перекази, — повідомив голова Черкаської ОДА Роман Боднар. — Зокрема, 3 млн грн від Лебединського насіннєвого заводу, 250 тис. грн від компанії «УКРАВІТ». Агроіндустріальний холдинг «Миронівський хлібопродукт» на закупівлю апаратів штучної вентиляції легень та іншого обладнання спрямує 14 млн грн.

Тим часом обласний лабораторний центр уже отримав з Києва ПЛР-тести і розпочав дослідження зразків пацієнтів з підозрою на коронавірус. Тисячі співгромадян, котрі повернулися з-за кордону, перебувають вдома, на самоізоляції, інформує наш власний кореспондент у Черкаській області Лідія ЛІСОВА.

***

На чернівецьких базарах подешевшало м’ясо, сало. Зате подорожчала молочка — на 20%. Мало на прилавках домашніх яєць, немає бульйонних курей.

Головне, що вони — у вільному доступі для містян у масках. Крім того, робота продуктових ринків у Чернівцях стриножує власників продуктових магазинів від спекулятивного стрибка цін, дізнався наш власний кореспондент у Чернівецькій області Сергій СУЛИМА.

***

В Інтернеті з’являється все більше інформації щодо боротьби з епідемією, зокрема про реалізацію профілактичних засобів за вигідною ціною. На жаль, багато з таких оголошень є фейковими.

За два дні правоохоронці Донеччини зареєстрували чотири оголошення від фальшивих продавців, які пропонували придбати у них антисептики та інші медзасоби. Сумнівна інформація поширюється на сайтах оголошень і в соцмережах, — застерігають у відділі комунікації ГУ Нацполіції в Донецькій області.

Так людям пропонували купити антисептики, захисні маски, безконтактні термометри та інше. Усіх продавців об’єднувала вимога: гроші вперед. Проте товар покупці так і не отримали.

Нині поліцейські перевіряють кожне повідомлення про продаж медтоварів та закликають мешканців розважливо дивитися на ситуацію, повідомляє наш власний кореспондент у Донецькій області Владислав ЛЕОШКО.

***

У Житомирській області зобов’язали пасажирів та водіїв громадського транспорту користуватися захисними масками. Таке рішення ухвалили на засіданні оперативного штабу щодо запобігання поширенню випадків COVID-19.

За невиконання цієї вимоги відповідні служби накладатимуть штрафні санкції.

У зв’язку з відсутністю захисних масок в аптечних мережах регіону голова ОДА Віталій Бунечко закликав жителів області самостійно виготовляти їх у домашніх умовах.

В обласному центрі тривають роботи з дезінфекції зупинок громадського транспорту, центральних вулиць, дитячих майданчиків тощо. За словами керівника КП «Управління автомобільних шляхів» Житомирської міськради Володимира Мазура, підприємство отримало два нові аерозольні генератори для обробки місць скупчення людей спеціальним засобом Ласепт Фрі, безпечним для містян, інформує наш власний кореспондент у Житомирській області Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.

***

Луганщина отримала майже 1730 ПЛР та п’ять тисяч експрес-тестів, які забезпечують найбільш високу можливу точність діагностики і застосовуються в лабораторних умовах. Крім того, надійшли респіратори та захисні костюми. Враховуючи, що області бракує апаратів штучної вентиляції легенів, їх закуплено ще 20 одиниць. Особисто голова Луганської ОДА Сергій Гайдай за власні кошти придбав 30 безконтактних термометрів, щоб забезпечити температурний скринінг на усіх пунктах пропуску та блокпостах, а також 10 сенсорних дозаторів для дезінфікуючих засобів замість механічних.

Уже на наступному тижні, за словами очільника області Сергія Гайдая, на базі вірусологічної лабораторії Луганського обласного лабораторного центру МОЗ України можна буде проводити тестування на коронавірус методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР-дослідження). У протидії поширенню коронавірусної інфекції почав допомагати бізнес. На три базові лікарні додатково направлено по 220 тисяч гривень, дізнався наш власний кореспондент у Луганській області Павло ВОРОНЦОВ.