Активісти не збираються підміняти роботу та ініціативи подібних центрів чи рад, а лише хочуть долучитися до протидії кризі.

На їхню думку, теперішня ситуація має корінну відмінність від попередніх політичних та соціальних катаклізмів, які переживали місто та країна. Зараз велика частина львівських підприємств не працюють, не здійснюють жодної ділової активності. Фінансова та інша допомога, яку надають медикам окремі підприємці, є чудовою та потрібною. Та в умовах кризи ресурсів у бізнесу ставатиме з кожним днем дедалі менше та менше, і така допомога у подальшому може припинитися. Принцип простий — якщо не працює бізнес, то за кілька місяців перестає працювати і благодійність. Наслідки: зупинені виробництва, втрата робочих місць, не наповнюються місцеві бюджети, відсутнє фінансове забезпечення лікарень, шкіл.

Ситуація змушує шукати нові варіанти. Один з них — тимчасова зміна пріоритетів видаткової частини міського бюджету. Фактична зупинка ділової діяльності ставить під загрозу подальший економічний розвиток міста. Тому, на думку громадських організацій, доцільно до 50 млн гривень, які вже передбачили на заходи для боротьби з поширенням вірусу, виділити додаткові кошти, які направити на оплату праці робітників підприємств, що переоснащуватимуть свої технології на виготовлення вкрай необхідних засобів захисту та відповідного обладнання.

Місто має промислові підприємства, які можуть в стислий термін виготовити комунальну техніку для прибирання і дезінфекції вулиць і громадських просторів. Також у місті є підприємства хімічної промисловості, які можуть виробляти антисептичні засоби, машинобудівні підприємства, які можуть бути переорієнтовані на виробництво медтехніки.

Як джерела фінансування цієї ініціативи «Львів і майбутнє» пропонує тимчасово призупинити реконструкцію та ремонт тих вулиць, які не перебувають у критичному стані, переглянути бюджет міста. Ці кошти повинні бути задіяні для запропонованих заходів, за рахунок яких місто буде у кращий спосіб готове до можливого спалаху пандемії, а місцеві виробники отримають змогу вижити в період економічного застою.

«Переорієнтація підприємств на виробництво необхідних товарів та техніки за рахунок міського бюджету може стати у подальшому додатковим джерелом його наповнення», — вважають представники громадських організацій Львова.