Про це йшлося у телефонній розмові міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби з його данським колегою Йеппе Кофодом. «Це маніпуляція, бо ЄС запровадив санкції не через коронавірус, а через агресію Росії проти України. Відповідно, вони можуть бути пов’язані виключно з виконанням Росією своїх зобов’язань у контексті мирного врегулювання та деокупації українських територій Донбасу та Криму», — наголосив глава МЗС. Йеппе Кофод запевнив Дмитра Кулебу, що поділяє саме такий підхід. Міністр закордонних справ України звернувся до данського колеги з проханням донести ці застереження та позицію Києва і до інших колег у країнах ЄС.

Окрім того, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відгукнувся на звернення генерального секретаря ООН Антоніо Гутерріша оголосити перемир’я на час пандемії вірусу COVID-19.

«Усі шість років ми спрямовуємо заклик про припинення вогню на адресу країни-агресора і її збройних формувань, домагаємося його реалізації на різноманітних переговорних майданчиках, у рамках міжнародних організацій», — нагадав Д. Кулеба.

На його переконання, Рада Безпеки ООН, на яку покладено головну відповідальність за підтримку міжнародного миру й безпеки, повинна «невідкладно розглянути ситуацію з поширенням COVID-19 як загрозу міжнародному миру і безпеці, спонукати сторони до припинення вогню в усіх ситуаціях збройних конфліктів, у тому числі в Україні, де російські окупаційні війська продовжують обстріли, попри досягнуті домовленості, та вжити першочергових заходів з боротьби з поширенням COVID-19, передусім в умовах конфліктів, окрему увагу приділивши ситуації в зонах бойових дій та на окупованих територіях, у тому числі України».

Також, на думку міністра, Рада Безпеки ООН має підтримати заклик генсекретаря до посилення надання гуманітарної допомоги державам, які найбільше постраждали від пандемії COVID-19, забезпечення безперешкодного міжнародного доступу до населення, яке страждає від чи перебуває під загрозою поширення коронавірусу в умовах конфліктів, інформує прес-служба МЗС.