Серед нових радикальних обмежень слід назвати такі: пересування вулицями дозволено винятково для того, аби: дістатися на роботу та повернутися додому, вирішити нагальні потреби повсякденного життя, вигуляти собак. Кількість осіб, які можуть одночасно перебувати в громадському транспорті, — не більше половини сидячих місць. Пересування — максимально по дві особи (за винятком сімей). Кількість вірян у костелах обмежена до п’яти (окрім тих, хто відправляє месу). Під забороною мітинги, збори, а також зустрічі та вечірки — за винятком тих, що проходитимуть у колі найближчих.

До того ж залишаються чинними всі ті обмеження, що були запроваджені раніше в рамках оголошеного урядом 20 березня «стану епідемії», зокрема: закриття зовнішніх та внутрішніх євросоююзівських кордонів (про яке «Голос України» повідомляв раніше), на замку — торговельно-розважальні центри, розважальні заклади, басейни, спортивні зали, дитячі майданчики, дитсадки та навчальні установи всіх рівнів. Ті, хто повертається з-за кордону, мусять відбути 14-денний карантин.

За даними опитувань, проведених United Surveys на замовлення «Щоденної юридичної газети» та Радіо «РМФ ФМ», більшість поляків не лише підтримують суворі антиепідеміологічні заходи, запроваджені владою, а й з власної ініціативи обмежили свої контакти, щоб зменшити ризики.

Абсолютне схвалення (по 76%) отримало рішення закрити кінотеатри й театри, а також школи й дитсадки. Лише 8% респондентів ставляться до таких дій негативно. Обов’язковий карантин та заборону в’їзду іноземців рішуче підтримують 75%, а закриття барів та ресторанів — 73%. Обмеження торговельної діяльності «дуже подобається» 64,7% та «радше подобається» 23,6% опитаних.

Респондентів запитали також і про те, які ще обмеження вони готові сприйняти, якщо б ті мали стати ефективними в боротьбі з коронавірусом. Найбільше розуміння — по 78% — отримали відповідно «заборона виходити з дому» та «контроль осіб, що перебувають на карантині». Заборону пересування поза межами населеного пункту свого проживання схвально сприйняли б 64%, продовження закриття шкіл до червня — 52%, подальші обмеження в роботі магазинів — 50%, перекриття внутрішньопольського дорожнього сполучення — 48%, а зупинення роботи громадського транспорту —– 37%.

Водночас опозиційні сили країни вимагають від влади запровадити надзвичайний стан, що передбачає перенесення дати проведення президентських виборів, запланованих на травень цього року. Опозиціонери вказують на те, що в існуючій ситуації, окрім чинного президента (а одночасно — кандидата від правлячої партії), який максимально використовує усі можливості появи в ЗМІ, вести повноцінну передвиборну кампанію фактично не має змоги жоден інший претендент на посаду глави держави.

Факт

Станом на ранок 25 березня, за даними Міністерства здоров’я Польщі, в країні зареєстровано 927 випадків зараження коронавірусом COVID-19, 12 чоловік від цієї недуги померли, одна особа одужала.