Лікарі почнуть масово тестувати населення і в разі позитивних проб одразу ізолювати тих, хто заразився, в окремі приміщення. Навіть тих, у кого виявлять легкі симптоми.

За його словами, китайський і вже набутий місцевий досвід свідчить: навіть цілковитий карантин, заборони на вихід з дому, блокади окремих районів і цілих міст не завжди спрацьовують і не дають очікуваного результату. На початку поточного тижня в Сербії було зареєстровано 249 осіб, які заразилися вірусом COVID-19, і троє померлих від його наслідків. Такі низькі показники аж ніяк не свідчать про зниження поширення вірусу в країні — просто проведено дуже мало тестів на зараженість.

«Ми готові просто зараз забезпечити 3000 місць для прийняття пацієнтів з легкими симптомами. Вони швидко прийматимуться на лікування, а лікарі продовжать спостерігати за ними до повного видужання, щоб хворі не могли заразити інших. Люди із серйознішими симптомами і ті, які перебувають у тяжкому стані, будуть знаходитися в інфекційних відділеннях лікарень», — пояснив президент. І додав, що китайський досвід показує — коронавирус може бути переможено протягом одного місяця.

Літак, який прилетів з Пекіна з командою китайських медиків, тисячами масок і медичною апаратурою, в аеропорту Белграда зустрічав особисто Александр Вучич. Сербські видання  зазначають, що президент навіть поцілував державний прапор Китаю на знак подяки. «Незважаючи на те, що Китай повністю ще не припинив боротьбу з небезпечним вірусом, його влада погодилася допомогти Сербії. Сербський народ ніколи не забуде цієї доброти», — цитують привітальні слова президента, адресовані китайським фахівцям, ЗМІ.

Уже у вівторок понад десять військових вантажівок доправили до найбільшого в Белграді виставкового центру лікарняні ліжка й усе необхідне для розгортання госпіталю, який зможе прийняти одночасно 3000 осіб. Імпровізований шпиталь оснастять медикаментами, засобами дезінфекції, відокремлять і обладнають кабінети для медичного персоналу, котрий, як передбачається, буде переведений на казармений стан.