Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков і Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.         

Більше фото тут

Незважаючи на те, що карантин продовжено, Верховна Рада працюватиме в штатному режимі й прийматиме необхідні для країни рішення. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков після того, як вчора в парламенті завершилася нарада з представниками уряду. Зустріч відбувалася за участю керівництва Верховної Ради, Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, голів депутатських фракцій та груп, голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева та голови Комітету з питань бюджету Юрія Арістова. Від Кабміну були присутні, зокрема, міністр фінансів Ігор Уманський та міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко. 

Під час наради обговорювалися питання порядку денного позачергового засідання парламенту щодо комплексу заходів із протидії епідемії коронавірусу в Україні, невідкладних завдань влади для захисту громадян похилого віку, медичних працівників, підтримки економіки тощо.

Усіма учасниками наради одностайно, в результаті конструктивного діалогу, було визнано необхідність введення до складу Антикризового штабу з протидії поширенню коронавірусу в Україні на чолі з Прем’єр-міністром України представників парламенту, а також відповідних експертів.

«Робоча нарада пройшла, на мій погляд, більш ніж конструктивно, — сказав після її завершення Д. Разумков. — Вдячний усім колегам за те, що немає політики, а є розуміння відповідальності парламенту перед викликами, які стоять не лише перед нашою країною, а й перед усім світом». Глава парламенту поінформував, що під час наради вирішено створити Антикризовий штаб на чолі з Прем’єр-міністром. «Ми починаємо працювати більш ретельно, готуючись до позачергового засідання Верховної Ради, — повідомив він. — Воно відбудеться незабаром. Тільки-но будуть готові всі законопроекти, пов’язані з протидією коронавірусу, ми це зробимо». Д. Разумков підкреслив: на позачерговому засіданні акцент робитимуть саме на питаннях, пов’язаних із боротьбою з цією недугою, а також на законах, які створюватимуть додаткові стимули для розвитку держави і швидкого виходу після завершення світової кризи.

Учора не йшлося про організаційні питання проведення позачергового засідання, зауважив Голова Верховної Ради. «Однак, упевнений, що все відбудеться нормально, ми підготуємося. У нас є декілька варіантів його проведення», — сказав Дмитро Разумков.

Після завершення наради журналісти змогли отримати коментар і від народного депутата Петра Порошенка («ЄС»). Він зауважив, що звернувся до Прем’єр-міністра з пропозицією організувати «повітряний міст» між Китаєм та Україною. Нам потрібно налагодити поставку апаратів штучної вентиляції легень, захисних костюмів та масок і розподіляти їх на 50 створених антивірусних центрів для того, щоб хоча б лікарів повністю забезпечити необхідним, акцентував політик. Він також апелював до статистики, згідно з якою пересічний українець має заощадження, розмір яких дозволить прожити без зарплати щонайбільше місяць. Цих людей має захистити влада, переконаний П. Порошенко. «Вніс свою пропозицію увійти до антикризового штабу й мені дуже приємно, що її прийняли. І під керівництвом Прем’єр-міністра, за участю Голови Верховної Ради, представників Офісу Президента, лідерів політичних фракцій та партій парламенту цей Антикризовий штаб напрацьовуватиме закони, які захистять людей і країну», — зазначив П. Порошенко.