У ньому парламентарій просить виконати будівельні зобов’язання, взяті холдинговою компанією як фактичним замовником спорудження будинку за адресою: проспект Академіка Глушкова, будинок 9-В. У запиті вказується на те, що це дасть змогу запобігти техногенній катастрофі.

До народного депутата не раз звертався голова правління ОСББ «Глушкова 9-В». Мешканці будинку наголошують, що термінового розв’язання потребує проблема, пов’язана з прибудовою водомірного вузла (ґанку). Ця прибудова, скаржаться власники квартир, відокремилася від будинку й тисне на газову трубу та труби водопостачання. Це створює загрозу життю та здоров’ю громадян. А якщо постачання газу та води в будинок припиниться, то йтиметься вже про техногенну катастрофу, вважають ініціатори звернення до народного депутата.

Відповідно до умов договору про співпрацю з ТОВ «Фірма УкрТорг» від 16 листопада 2011 року ПрАТ «ХК «Київміськбуд» прийняло на себе функції замовника будівництва й відповідно до положень цього договору має обов’язок забезпечити якісне виконання будівельних робіт. Із документів, які мешканці надали народному депутатові, випливає, що покупцям квартир надавалися гарантії, що незастережних недоліків, які знижують цінність або можливість використання квартир за призначенням, немає і що від них не приховують істотних обставин. Утім, стверджують вони, на момент підписання всіх договорів уже було відомо про недоліки, зокрема про проблеми з прибудовою водомірного вузла.

Із цим питанням до «Київміськбуду» багато разів зверталися і самі стурбовані мешканці будинку, і керівники Київської міської державної адміністрації. Холдингова компанія, зі свого боку, зверталася до генерального підрядника та до субпідрядної організації. Історія цих звернень триває вже півтора року, а жоден будівельний недолік так і не усунуто, скаржаться власники квартир. Вони наголошують на тому, що договірні відносини між «Київміськбудом» та його підрядниками не мають впливати на виконання особистих гарантійних зобов’язань перед покупцями.

У своєму запиті Марія Мезенцева просить відповісти на запитання, чи визнає холдингова компанія свої гарантійні зобов’язання і чи береться усунути дефекти житлового будинку, які виникли внаслідок невідповідності будівельних робіт проекту, будівельним нормам та вимогам якості? Парламентарій також просить надати аргументацію в разі відмови від таких зобов’язань і просить вказати термін, протягом якого будівельна компанія візьметься усунути недоліки.

Цей запит оголосили під час пленарного засідання другої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання, яке відбувалося ще 17 січня. Згідно із законодавством, відповідь на нього мала б надійти впродовж 15 днів. Утім, народний депутат її отримала лише на початку березня. Щоправда, з поясненням, що таке відтермінування пов’язано із «прийняттям об’єктів Української державної корпорації «Укрбуд» з метою їх добудови та подальшої передачі інвесторам». А от з приводу ситуації, про яку йдеться в запиті, відповідь така: «На зазначеному в зверненні об’єкті будівництва Компанія виконувала функції замовника, виконала їх відповідно до вимог законодавства в повному обсязі, будинок введено в експлуатацію в квітні 2015 року та передано експлуатуючій організації ТОВ КП «Українська житлова компанія». Відхилення прибудинкового ґанку відбувалося в процесі експлуатації будинку, запевняють у холдинговій компанії. Зазначено також, що компанія уклала договори підряду з ДП «Інститут проблем технічної надійності конструкцій Академії будівництва України IPR» для проведення обстеження технічного стану «напівпідземної прибудови» та спостереження за її технічним станом.

Саме за результатами цих спостережень прийматиметься рішення стосовно подальших дій та здійснення відповідних заходів у вирішенні зазначеного питання, кажуть у «Київміськбуді». З огляду на те, як довго готували відповідь на запит народного депутата, мешканцям будинку можна побажати лише терпіння, щоб тільки дочекатися відповіді на запитання, хто саме має ремонтувати похилений ґанок. А ще трохи фарту — щоб до того часу, як ситуацію виправлять, усі труби залишилися неушкодженими.