За даними Центру громадського здоров’я, станом на 10:00 26 березня в Україні 156 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, із них п’ять — летальні, інформує МОЗ.

На Волині зафіксовано перший підтверджений випадок COVID-19. Захворіла 7-річна дівчинка. Дитина перебуває в задовільному стані. Згодом надійшла інформація про ще одного хворого. З підозрою на коронавірусну інфекцію в області — 12 осіб. Тим часом при обласній клінічній лікарні розпочала роботу благодійна місія «Надія», яка збиратиме кошти на боротьбу з коронавірусом. За них закуповуватимуть обладнання для анестезії та реанімації, засоби індивідуального захисту медпрацівників, інформує наш власкор Максим СОЛОНЕНКО.

Нарешті медики Херсона зможуть проводити експрес-тестування на місці, а не надсилати біоматеріали до Києва. Для цього вони вже отримали п’ять тисяч таких тестів, повідомляє міський голова Володимир Миколаєнко.

Схоже, у межах регіону може вирішитися й проблема із захисними масками. Дві швейні фабрики в Херсоні й Каховці, які виробляють військові однострої та спецодяг, узялися «переформатувати» свої лінії саме для виготовлення масок. Тож за місяць маски херсонського та каховського виробництва мають надійти до торговельної мережі області, передає наш власкор Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Львівський обласний лабораторний центр МОЗ почав робити ПЛР-тести на коронавірус. Щодня лабораторія може провести по 100 таких тестувань. З проханням забезпечити Львів необхідними для цього реагентами до медиків, фармацевтів і НДІ звернувся міський голова Андрій Садовий. Місто першим закупило в Китаї 20 наборів реагентів для всіх етапів тестувань на 1 млн грн. Обласний лабораторний центр успішно провів пробні 24 дослідження, дізнався наш власкор Богдан КУШНІР.

На Прикарпаття зі столичного ЦГЗ надійшло підтвердження 11 нових випадків захворювання на коронавірус серед мешканців області. Загалом таких фактів уже 16. Інфікованою була й 65-річна померла мешканка Івано-Франківська, повідомляє сайт ОДА.

В Івано-Франківській міськраді знайшли додаткове джерело для придбання апаратів ШВЛ. Голова Руслан Марцінків та його заступники, керівництво управлінь та відділів перерахують на це свою квітневу зарплату. Решта працівників — двотижневу, передає наш власкор Людмила СТРАЖНИК.

Хмельницький витратить на протиепідемічні заходи ще 20 млн грн. За це проголосували депутати міськ-ради на позачерговій сесії. Гроші підуть на закупівлю медобладнання та засобів захисту. Найближчим часом за спрощеною процедурою придбають 10 апаратів ШВЛ, 50 інфузійних насосів, кисневі концентратори, медикаменти, засоби захисту тощо. Частина коштів піде на закупівлю ста ліжок та півтисячі комплектів постільної білизни для інфекційної лікарні. Депутати також виділили 400 тис. грн на облаштування кисневої станції в міській лікарні, інформує наш власкор Ірина КОЗАК.

Директорка цегельного заводу № 3 Людмила Ватаманюк перерахувала Чернівецькій обласній лікарні 100 тис. грн на захист лікарів і потреби хворих на коронавірус. Також допомогу медикам надала родина підприємця Володимира Жаровського та Олег Охотський. Обоє — колишні депутати міськради.

Тим часом дитяча лікарня в Чернівцях отримала сучасний апарат для ШВЛ. Нині тут уже перебувають 15 дітей, у яких діагностовано COVID-19. Окрім того, митрополит Онуфрій особисто передав медзакладу 100 захисних костюмів та окулярів для лікарів, повідомляє наш власкор Сергій СУЛИМА.

Не забувати про самотніх літніх людей, осіб з інвалідністю, які прикуті до ліжка. Таке завдання поставив перед департаментом соціального захисту населення в. о. голови Закарпатської ОДА Олексій Гетманенко під час робочої зустрічі з директором департаменту Михайлом Петрішкою. Було ґрунтовно обговорено питання максимального убезпечення цієї категорії осіб від зараження. А саме — забезпечення їх найнеобхіднішим. До речі, на Закарпатті проживає 12 тис. 312 самотніх громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, які потребують допомоги. Аби запобігти поширенню серед них інфекції, залучено 829 працівників терцентрів соцобслуговування, передає наш власкор Василь НИТКА.

До Уманської міської інфекційної лікарні з позитивним результатом на COVID-19 госпіталізували 34-річну жінку. Пацієнтка — дружина першого на Черкащині хворого на коронавірус. Тим часом в області за допомогою ПЛР-систем тестуватимуть громадян, які повернулися з-за кордону після 1 березня, та осіб, в яких виявлено пневмонію. За словами голови ОДА Романа Боднара, нині Черкащина має достатню кількість таких систем. За 10 днів список тестованих значно розшириться — має надійти додатково майже тисяча ПЛР-систем, які закупив власник компанії «НІБУЛОН» Олексій Вадатурський. А черкаська міська влада і бізнес ініціювали створення фонду, кошти якого спрямовуватимуть на боротьбу з COVID-19. Перший мільйон переказав місцевий забудовник Андранік Казарян, довідалася наш власкор Лідія ЛІСОВА.