Президент Володимир Зеленський (на знімку) виступив з черговим відеозверненням до громадян. Уже традиційно він поінформував про кроки, які робляться задля боротьби з поширенням епідемії коронавірусу. «Нас надихають ваші підтримка, згуртованість та розуміння ситуації, — сказав він. — Ми вкотре доводимо, що є єдиною країною. Що в критичні моменти мобілізуємось та даємо відсіч будь-якому ворогу, навіть невидимому».

Задля консолідації роботи всіх владних органів

Глава держави розповів про те, чого далі варто очікувати від влади в ситуації, що склалася. Він наголосив, що режим надзвичайної ситуації, який введено на місячний термін, суттєво відрізняється від надзвичайного стану.

«Це тимчасовий правовий режим, який консолідує роботу всіх владних органів і водночас не обмежує конституційні права громадян, — підкреслив В. Зеленський. — Цей режим — не про диктатуру, а про дисципліну».

Водночас він повідомив, що вже до кінця п’ятниці, 27 березня, державний кордон остаточно закриють та припиняться всі пасажирські перевезення. Президент зауважив, що протягом двох тижнів українці мали можливість повернутись додому, і подякував тим, хто зробив це самостійно. Однак час завершився, сказав він: «Ми опинилися перед важким вибором між тими, хто ще за кордоном, та безпекою сорока мільйонів громадян всередині країни. Наш обов’язок як держави — піклуватися про кожного українця. Про тих, хто не зможе повернутись у найближчі два дні, подбають наші дипломатичні представництва та українські громади за кордоном».

«Ми розуміємо першочергові потреби всіх регіонів і цілодобово працюємо, щоб їх забезпечити», — заявив очільник країни. Каже, що відповідні завдання опрацьовує Кабінет Міністрів, і йдеться не лише про засоби індивідуального захисту та медичне обладнання. Це й робота критично важливих об’єктів у регіонах, підтримка малого бізнесу на місцях, безперебійність соціальних виплат населенню, забезпечення весняної посівної кампанії. «Ми також зробимо все, щоб не допустити зростання цін на продукти й товари першої необхідності в регіонах, — зауважив він. — Оскільки заклики до совісті деяких продавців не допомогли, буде пакет жорстких заходів, який зіпсує плани всім спекулянтам. Ми на постійному контакті з областями, ми не перебуваємо у вакуумі столичних проблем і подбаємо про кожен регіон нашої великої та єдиної країни».

Кожен лікар є «кіборгом»

Президент поінформував, що продовжують надходити вантажі з тест-системами та засобами захисту, апаратами штучної вентиляції легень із Південної Кореї та Китаю. Також запущено виробництво багаторазових захисних костюмів. У кожну обласну лабораторію розподілено необхідні реагенти — для того, щоб здійснювати ПЛР-діагностику на місцях. Найкращі українські вірусологи консультують колег з обласних лабораторій у відеорежимі й безпосередньо в регіонах. Прем’єр-міністру поставлено завдання вирішити й питання так званих VIP-палат та скасувати всі нормативні акти, які цього вимагають. «А ще я наполегливо рекомендую керівникам медичних закладів не перетворюватися на готельєрів, не займатися торгівлею палатами чи облаштуванням ординаторських під перебування якихось «шишок». Інакше будуть санкції», — сказав Президент.

Щодня наші українські лікарі проводять регулярні консультації з китайськими медиками з Уханя та отримують досвід ефективної боротьби з коронавірусом, запевнив В. Зеленський. І нагадав: ухвалено постанову про збільшення окладу медичних працівників і запроваджено погодинну оплату медикам, які протидіють коронавірусу. Нині подумують і про те, щоб люди в білих халатах отримували матеріальні компенсації нарівні з військовими, бо «кожен український лікар є «кіборгом», який стоїть на захисті здоров’я нації».

Виконувати обов’язки в інтересах співвітчизників

Окремо глава держави звернувся до парламентаріїв. «Нагадаю слова депутатської присяги, — сказав він. — «Виконувати свої обов’язки в інтересах усіх співвітчизників». І тут ключовою є кожна частина: і «в інтересах усіх співвітчизників», і «виконувати свої обов’язки». Коли наші українські лікарі працюють майже без відпочинку, коли тисячі військових перебувають в окопах, депутату має бути соромно щось казати про страх. Страх у вас може бути тільки один — втратити довіру українського народу». Президент закликав народних обранців думати про ухвалення важливих законів, яких потребує економіка України, які наповнять бюджет життєво необхідними коштами. «Країна не зупиняється, країна працює», — підкреслив він.

В. Зеленський подякував главам церков, які проводять богослужіння онлайн. А також усім, хто свідомо залишається вдома й дотримується самоізоляції. «Цим ви допомагаєте країні», — сказав він і закликав опанувати всі онлайн-можливості та навчити цього своїх батьків, дідусів та бабусь. У цьому, каже, допоможе платформа, розроблена Міністерством цифрової трансформації, за допомогою якої кожен може переглянути освітні серіали з цифрової грамотності. «Бережімо себе! Збережемо Україну!», — завершив свій виступ В. Зеленський.

Фото president.gov.ua